I rast i pad prodaje pametnih telefona u trećem tromjesečju 2021. | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

I rast i pad prodaje pametnih telefona u trećem tromjesečju 2021.

Autor Krunoslav Ćosić

Globalna količina isporučenih pametnih telefona manja je za 6%, uz jedno ali...

 Apple trgovina (2).jpg Izvor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Zabilježen je istovremeno najveći prihod u trećem tromjesečju, pokazuju podaci koje je objavio Counterpointresearch.

Globalno tržište pametnih telefona poraslo je 6% ukoliko se podaci usporede s prethodnim, drugim kvartalom 2021., ali je palo za 6% na godišnjoj razini, na 342 milijuna jedinica u trećem tromjesečju 2021.

I dok su isporuke smanjene zbog nestašice komponenti, snažne isporuke pametnih telefona srednje i visoke klase donijele su rekordni prihod u trećem tromjesečju veći od 100 milijardi dolara. Samsung je zadržao prvo mjesto (i) u trećem tromjesečju 2021. s isporukom od 69 milijuna pametnih telefona.

 Prodaja pametnih telefona Q3 2021 broj isporucenih uredjaja.jpg Izvor: Counterpoint

Top 5 brandova mogli su imati bolje rezultate da nije bilo manjka komponenti, ali su ipak uspjeli prebroditi krizu kroz svoje učinkovito upravljanje lancem opskrbe. Samsung je isporučio 69 milijuna jedinica u trećem tromjesečju 2021., što je u odnosu na Q2 2021 povećanje od 20% potaknuto nastavkom redovnog poslovanja u svojim tvornicama u Vijetnamu i uspješnim lansiranjem novih sklopivih uređaja Galaxy Z Fold3 5G i Galaxy Z Flip3 5G.

 Samsung Galaxy Z Flip3 5G
Samsung Galaxy Z Flip3 5G
Izvor: Shutterstock

Tvrtke su aktivno predstavljale telefone s 5G tehnologijom zbog bolje dostupnosti 5G komponenti. To je kupcima pružilo opciju nadogradnje. Apple je predvodio prihod na tržištu pametnih telefona zauzevši oko 37% tržišta dok je Samsung uspio povećati svoj prihod za 32% u odnosu na drugi ovogodišnji kvartal potaknut uspješnim lansiranjem svoje Fold serije.

Apple je isporučio 48 milijuna smartphoneova u trećem tromjesečju 2021., što je porast od 15% u odnosu na prethodnu godinu. Taj je rast potaknut lansiranjem najnovije serije iPhonea 13 i performansama iPhone SE 2020. jačim od očekivanog. Apple je nastavio s prodorom u kineskom premium segmentu gdje kineski brendovi kao što su OPPO, vivo i Xiaomi nisu bili u mogućnosti učinkovito ispuniti prazninu koju je ostavio Huaweijev opadajući položaj.

 Apple trgovina (1).jpg Izvor: Vuk Valcic / Alamy / Alamy / Profimedia

Xiaomi je isporučio 44,4 milijuna telefona u trećem tromjesečju 2021., što je pad od 5% u odnosu na prethodnu godinu i 15% u odnosu na Q2 2021 jer je bio ozbiljno pogođen stalnim nedostatkom komponenti. Kao rezultat toga, njegov je globalni tržišni udio pao na 12,9%, sa 16,25% u drugom tromjesečju 2021. U Kini je Xiaomijeva isporuka u odnosu na Q2 2021 pala za 15%, a brend je izgubio treće mjesto koje je zauzeo Honor.

OPPO je porastao 23% na godišnjoj razini kako bi zauzeo 11,1% tržišnog udjela s 38,1 milijuna jedinica. Marka je zabilježila povećanje u rasponima cijena od 400 do 599 dolara i od 600 do 799 dolara, uglavnom zahvaljujući velikim isporukama serije Reno 6, Find X3 i OnePlus 9.

 Oppo smartphone.jpg Izvor: Ralf Liebhold / Alamy / Alamy / Profimedia

U Indiji je u trećem tromjesečju 2021. OnePlus porastao 55% (na godišnjoj razini) zahvaljujući OnePlus Nord seriji. Tijekom tromjesečja, OnePlus je također registrirao svoje najveće pošiljke ikad u Indiji.

Vivo je na godišnjoj razini porastao 9% i 4% u odnosu na prethodni kvartal kako bi preuzeo 9,8% udjela, a nastavio je voditi na kineskom tržištu u trećem tromjesečju 2021. s više od 17 milijuna jedinica. Ova impresivna izvedba vivoa može se pripisati stabilnoj bazi koju je stvorila njegova Y serija i uspješnim nedavnim lansiranjima serija S10 i X70. Brend je također nastavio širiti svoju prisutnost na tržištima kao što su Latinska Amerika i Europa.

 Huawei nova 9 (7) Izvor: Krunoslav Ćosić

Huaweijeve isporuke dodatno su pale za 84% na godišnjoj razini i dosegle 5,8 milijuna jedinica, zbog nedostatka osnovnih komponenti. Međutim, kako bi proširio svoju ciljanu publiku, marka je u Kini lansirala 4G verziju serije P50. Ipak, ako ne dođe do promjene američkih sankcija protiv Huaweija, očekuje se da će marka nastaviti svoj pad.

Honorove isporuke porasle su za 73% u odnosu na drugi kvartal 2021. potaknute povratkom na tržište u Kini gdje je Honor postao treći po veličini brend u trećem tromjesečju 2021. nakon uspješnog lansiranja Honor 50 i Honor Play 20 telefona. Međutim, Honorove isporuke izvan Kine nastavile su opadati.

 Prodaja pametnih telefona Q3 2021 udjeli.jpg Izvor: Counterpoint

Realme je u trećem tromjesečju 2021. postigao najvišu isporuku ikad sa 16 milijuna jedinica. To je bilo potaknuto snažnim i dosljednim performansama njegove serije 8 i novopokrenute serije Narzo. Brend je nastavio širiti svoju prisutnost na novim tržištima kao što su Latinska Amerika i Europa. Rekordno tromjesečje dolazi u vrijeme kada je nestašica komponenti bila na vrhuncu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI