VELIKA NOVOST: Vozačke dozvole moći će se učitati na pametne telefone | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

VELIKA NOVOST: Vozačke dozvole moći će se učitati na pametne telefone

Autor Krunoslav Ćosić

Eurozastupnici zagovaraju uvođenje digitalnih vozačkih dozvola

  Izvor: Evgeniy Kleymenov / Panthermedia / Profimedia

Takve bi vozačke dozvole bile dostupne na mobilnim telefonima i bile bi potpuno izjednačene s fizičkim vozačkim dozvolama. Predlažu to zastupnici Europske unije, kao potporu jedinstvenom tržištu EU-a.

Na EU cestama godišnje pogine više od 20 000 ljudi pa je Parlament podržao nova EU pravila o vozačkoj dozvoli koja promiču sigurnost u prometu, ali i zelenu i digitalnu tranziciju Unije. Mobilne vozačke dozvole, samprocjene sposobnosti vožnje te veći oprez prema pješacima neke su od izmjena u EU pravilima o vozačkim dozvolama koje predlažu zastupnici u Europskom parlamentu.

 vozačka dozvola Gen2 Republika Hrvatska (2).jpg Izvor: MUP

Zastupnici žele da vozači budu spremniji za realne situacije i svjesni rizika, pogotovo kad je riječ o ranjivim skupinama u prometu, poput pješaka, djece, biciklista te korisnika električnih romobila. Stoga drže da bi testovi za vozačku dozvolu trebali uključiti vožnju u snježnim i skliskim uvjetima, mrtve kutove, sustave za pomoć vozaču, sigurno otvaranje vrata vozila kako se ne bi ugrozili drugi sudionici u prometu.

Složili su se da bi vozačke dozvole za motocikle i automobile trebale vrijediti 15 godina, a za kamione i autobuse 5 godina. Nisu podržali prijedlog Komisije da se skrati razdoblje valjanosti vozačkih dozvola starijim građanima jer žele izbjeći diskriminaciju i jamčiti njihovo pravo na slobodu kretanja i sudjelovanja u gospodarskom i društvenom životu.

 Vozacka dozvola (2).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Zastupnici su se usuglasili da se od vozača zatraži samoprocjena fizičke i mentalne sposobnosti prilikom izdavanja ili obnove vozačkih dozvola te da EU države članice odluče žele li tu samoprocjenu zamijeniti liječničkim pregledom, među ostalim i s minimalnim standardima provjere vida i kardiovaskularnog stanja. Ipak, zastupnici žele da vlade EU zemalja ulože više napora oko senzibiliziranja javnosti na mentalne ili fizičke znakove koji mogu biti rizični za vožnju.

 vozačka dozvola Gen2 Republika Hrvatska (1).jpg Izvor: MUP

Za mlade vozače dolaze neke promjene - morat će proći najmanje dvije godine probnog razdoblja tijekom kojeg će podlijegati određenim ograničenjima, poput strože stope alkohola pri vožnji te strožim kaznama za nesavjesno upravljanje vozilom.

Kako bi se nadoknadio manjak profesionalnih vozača, zastupnici su se također odlučili omogućiti 18-godišnjacima dobivanje dozvole za vožnju kamiona ili autobusa kapaciteta do 16 putnika, uz uvjet posjedovanja potvrde o stručnoj osposobljenosti. Dodatno, u tekstu se predlaže da se i 17-godišnjacima omogući dobivanje dozvole za vožnju automobila ili kamiona, uz pratnju iskusnog vozača.

Nacrt pravila o EU vozačkim dozvolama prihvaćen je s 339 glasova za, 240 protiv te 37 suzdržanih. Time je Parlament usvojio stajalište u prvom čitanju. Na zakonu će dalje nastaviti raditi zastupnici koji budu izabrani u novi saziv na izborima što će se održati od 6. do 9. lipnja 2024.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI