DOMAĆI USPJEH: Rast novougovorenih poslova u izvozu od čak 81 posto | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DOMAĆI USPJEH: Rast novougovorenih poslova u izvozu od čak 81 posto

Autor Krunoslav Ćosić

Končar je imao jako dobru poslovnu 2023. godinu, uz četvrtu uzastopnu godinu rasta poslovanja

 Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA - Davor Puklavec,Pixsell.jpg Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL/PIXSELL

Prema nerevidiranim financijskim izvještajima prihodi, dobit i profitna marža dosegnuli su najveću razinu ikada, a novougovoreni poslovi premašili su iznos od 1,3 milijarde eura, od kojih se čak 76,6% odnosi na izvoz.

Iz Končara ističu kako stanje otvorenih obveza, backlog, iznosi 1,42 milijarde eura, pri čemu treba istaknuti da se knjiga ugovora puni i za 2025. godinu za koju su već ugovoreni novi poslovi u iznosu od ukupno 465,2 milijuna eura.

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 901,1 milijuna eura, što je za 197,2 milijuna eura ili 28% više u odnosu na ostvarenje u 2022. godini. Udio izvoza je visok i zauzima više od 65% ukupnih prihoda od prodaje. Odlično ide i izvoz u zemlje Europske unije - ostvaren je u iznosu od 426 milijuna eura te čini 73% ukupno ostvarenog izvoza.

U uvjetima snažnih geopolitičkih tenzija, rasta inflacije ali i usporavanja u posljednjem tromjesečju 2023., gospodarstvo se i dalje suočava s jakim pritiskom na rast troškova poslovanja. U takvim uvjetima Grupa Končar ostvarila je odlične rezultate poslovanja koji su nadmašili visoko postavljene ciljeve na početku godine. Brze prilagodbe razvojnih, proizvodnih i poslovnih procesa novoj elektroenergetskoj eri rezultirali su rekordnim iznosom novih narudžbi.

Rast ključnih pokazatelja poslovanja ostvarili su svi poslovni segmenti, a posebice se ističe segment prijenosa i distribucije električne energije. Nastavak iznimne potražnje za transformatorima, koji predstavljaju jednu od najsnažnijih poluga Končarevog proizvodnog portfelja, utjecao je na sjajne rezultate te potvrdio ulogu tvrtke kao regionalnog lidera u razvoju i proizvodnji visokotehnoloških rješenja za provedbu zelene energetske tranzicije na razini cijele Europske unije.

I u ostalim poslovnim područjima ostvareni su značajni iskoraci. Od 1,31 milijarde eura novougovorenih poslova, čak 76,6% odnosi se na izvoz.

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 901,1 milijuna eura, što je za 197,2 milijuna eura ili 28% više u odnosu na ostvarenje u 2022. godini. Udio izvoza je visok i iznosi preko 65% ukupnih prihoda od prodaje.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine prihodi od prodaje proizvoda i usluga u izvozu povećani su na svim tržištima, a najznačajnije povećanje prihoda bilježi se na tržištu Europske unije gdje je izvoz povećan za 113,5 milijuna eura. Izvoz u zemlje Europske unije ostvaren je u iznosu od 426 milijuna eura te čini 73% ukupno ostvarenog izvoza.

Zelena tranzicija u Europi posljednjih nekoliko godina hvata puni zamah što je Končar na vrijeme prepoznao i iskoristio, ističe Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara te dodaje da su Ciljevi su i dalje isti – porast prihoda, poglavito od izvoza, daljnja ulaganja u opremu i razvoj novih proizvoda te ulaganja u ljudske potencijale.