AMERIKANCI SU NAKON 52 GODINE USPJELI: Odisej je stigao do Mjesečeve površine | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

AMERIKANCI SU NAKON 52 GODINE USPJELI: Odisej je stigao do Mjesečeve površine

Autor Krunoslav Ćosić

Lender tvrtke Intuitive Machines sletio je na Mjesec, prvi put nakon misije Apollo 17

 Odysseus Intuitive Machines Mjesec (2).jpg Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prvo američko slijetanje na Mjesec od 1972. godine ostvarila je svemirska letjelica u privatnom vlasništvu, a sve je napravljeno u suradnji s NASA-om. Time je Intuitive Machines ušao u povijest postavši prva privatna zrakoplovna tvrtka koja je spustila svemirsku letjelicu na površinu Mjeseca.

Sve je počelo prošlog četvrtka kada je lender poletio na raketi SpaceX Falcon 9 prošlog četvrtka, a robotski uređaj za slijetanje Nova-C “Odysseus” izradio je Intuitive Machines. Očekivalo se da će sletjeti oko 18:24 ET, a kontrola misije potvrdila je da je lender na Mjesecu i emitira signal. Dobra je to vijest nakon niza neuspješnih letjelica u posljednjih nekoliko mjeseci, uz jedino uspješnu indijsku letjelicu.

Intuitive Machines-1 Lunar Landing (Official NASA Broadcast)
Izvor: Youtube

Lender izgleda kao "šesterokutni cilindar", smješten na šest nogu, a Nova-C Odysseus nosi nekoliko znanstvenih i istraživačkih tereta za agencijski program Commercial Lunar Payload Services (CLPS), čiji je cilj prikupljanje važnih podataka o Mjesečevoj površini.

Sletio je na lunarni južni pol, područje od posebnog znanstvenog interesa zbog pojave vodenog leda koji se skriva u trajno zasjenjenim kraterima. Takvi bi se podaci mogli pokazati korisnima prije nego što NASA-in program Artemis vrati ljude na Mjesec sljedeće 2025. godine.

 Odysseus Intuitive Machines Mjesec (3).jpg Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Lender na sebi ima laserski retroreflektor koji će pomagati drugim svemirskim letjelicama koje će krenuti prema Mjesecu, a koristit će se za precizno slijetanje. Ima i radionavigacijski far za pružanje geolokacijskih podataka lenderima, roverima i na kraju astronautima koji će tamo sletjeti.

Tijekom svog putovanja na Mjesec Odysseus je snimio nekoliko fotografija uključujući i "selfije" sa Zemljom u pozadini, dan nakon lansiranja. Snimljen je i Mjesec s otprilike 100.000 kilometara, a zatim je snimljen i krater Bel'kovich K iz velike blizine.

 Odysseus Intuitive Machines Mjesec (1).jpg Izvor: Intuitive Machines / Xinhua News / Profimedia

Odysseus na Mjesecu može biti funkcionalan oko 14 zemaljskih dana nakon čega Intuitive Machines predviđa da će ga nadolazeća lunarna noć - razdoblje produžene hladnoće za koju lender nije dizajniran da izdrži - prisiliti na gašenje.

Na lenderu se nalaze i neki dodaci uključujući "EagleCam" sustav kamere CubeSat koji su izgradili studenti Embry-Riddle Aeronautical University u Daytona Beachu, Florida. Odnio je na Mjesec i umjetnički projekt Jeffa Koonsa koji sadrži 125 minijaturnih skulptura Mjeseca, piše TheVerge.

 Odysseus Intuitive Machines Mjesec (4).jpg Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Odysseus je prva svemirska letjelica u privatnom vlasništvu koja je postigla svoj cilj nakon što Astrobotic Peregrine lender, koji je prošlog mjeseca lansirao United Launch Alliance, nije uspio stići do Mjeseca.

Dosadašnji pokušaji, u posljednje vrijeme, uključuju misiju Hakuto-R japanskog ispace prošlog travnja koja je izgubila kontakt malo prije nego što je trebala sletjeti. Probao je sletjeti i izraelski lender Beresheet koji se srušio u 2019.

Sreće nije imao niti japanski Smart Lander za istraživanje Mjeseca (SLIM) - naišao je na probleme nakon što je sišao okrenut u krivom smjeru prošlog mjeseca dok se prošle jeseni ruska Luna 25 srušila na Mjesec neposredno prije nego što je indijski Chandrayaan-3 uspješno sletio.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI