HOĆE LI USPJETI: Američka letjelica pokušava sletjeti na Mjesec | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

HOĆE LI USPJETI: Američka letjelica pokušava sletjeti na Mjesec

Autor Krunoslav Ćosić

U posljednjih godinu dana nekoliko je letjelica pokušalo sletjeti na Mjesec

 Odysseus (2).jpg Izvor: Handout / AFP / Profimedia

Jedino je indijska letjelica uspjela sletjeti prošle godine na Mjesec. Svi drugi pokušaji završili su neuspješno. Sada to pokušavaju Amerikanci što bi, ako uspiju, bio prvi uspjeh od posljednjef američkog slijetanja prije 52 godine.

Od tada Mjesec više nikome nije bio zanimljiv, a utrka i interes ponovo su se pojavili nedavno. Upravo je u tijeku pokušaj slijetanja lendera Odysseus tvrtke Intuitive Machines. Radi se o letjelici u privatnom vlasništvu koja pokušava dosegnuti površinu Mjeseca.

Prema očekivanju, NASA-ino i Intuitive Machinesovo lunarno vozilo trebalo bi sletjeti negdje oko ponoći, ali se u ovom trenutku ne zna što se događa na udaljenosti od oko 380.000 kilometara od Zemlje. Uglavnom, uspije li bit će to prvo uspješno američko slijetanje na Mjesec od misije Apollo 17 1972. godine.

Odysseus je započeo svoje putovanje na Mjesec 15. veljače nakon što je poletio na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9. U planu je slijetanje na Mjesečev južni pol.

Pogledajte slijetanje i komentare.

Misija, službeno poznata kao IM-1, nosi znanstveni teret kako bi pomogla NASA-i da sazna više o Mjesečevoj površini prije nego što NASA-in program Artemis vrati ljude na Mjesec u 2025. Imat će na sebi niz laserskih retroreflektora koji će pomoći drugim svemirskim letjelicama da izvrše precizna slijetanja i radionavigacijski svjetionik za pružanje geolokacijskih podataka lenderima, roverima i na kraju astronautima.

 Odysseus (1).jpg Izvor: Handout / AFP / Profimedia

Dosadašnji pokušaji, u posljednje vrijeme, uključuju Astrobotic Peregrine lender koji je prošlog mjeseca lansirao United Launch Alliance, ali nije uspio stići do Mjeseca nakon kvara pogonskog sustava, zatim misija Hakuto-R japanskog ispace prošlog travnja koja je izgubila kontakt malo prije nego što je trebala sletjeti.

Probao je sletjeti i izraelski lender Beresheet koji se srušio u 2019. Japanski Smart Lander za istraživanje Mjeseca (SLIM) naišao je na probleme nakon što je sišao okrenut u krivom smjeru prošlog mjeseca dok se prošle jeseni ruska Luna 25 srušila na Mjesec neposredno prije nego što je indijski Chandrayaan-3 uspješno sletio.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI