ZA MANJE OD DVA MJESECA: SAD se vraća na Mjesec | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZA MANJE OD DVA MJESECA: SAD se vraća na Mjesec

Autor Krunoslav Ćosić

Prošlo je više od 50 godina od posljednje misije Apollo

 Mjesec (2).jpg Izvor: NASA/Crystal Pictures / Crystal pictures / Profimedia

Sjedinjene Američke Države ponovno će pokušati spustiti letjelicu na Mjesec, a u planu je 25. siječnja 2024. godine. Na mjesečevo tlo sletjet će lender Peregrine u kojem neće biti posade, a razvila ga je američka tvrtka Astrobotic.

Letjelica će do Mjeseca nositi NASA-ine instrumente za proučavanje lunarnog okoliša, rekao je izvršni direktor Astrobotica John Thornton. Uslijedit će zatim NASA-ina misija s ljudskom posadom Artemis. Kroz program Artemis NASA želi uspostaviti bazu na površini Mjeseca.

Kroz program nazvan CLPS NASA je prije nekoliko godina odlučila povjeriti američkim tvrtkama slanje znanstvenih eksperimenata i tehnologija na Mjesec. Uz Atrobotic ugovor je NASA potpisala s drugim tvrtkama, poput Firefly Aerospace, Draper i Intuitive Machines. Plan Intuitive Machines je u siječnju poslati lender koristeći raketu tvrtke SpaceX.

 Mjesec (1).jpg Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Omogućit će to razvoj lunarnog gospodarstva i pružanje transportnih usluga te se očekuje i smanjenje cijena po kojima bi se letovi obavljali. "Jedan od velikih izazova je pokušaj lansiranja i slijetanja na površinu Mjeseca za djelić onoga koliko bi inače koštala takva misija", rekao je Thornton u bazi svoje tvrtke u Pittsburghu.

Treba znato da je samo oko polovice misija koje su otišle na površinu Mjeseca bilo uspješno tako da se radi o pravom izazovu. U konačnici rezultat može biti dobar, ali i vrlo loš.

 NASA let na Mjesec (3).jpg Izvor: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Sonda će nakon polijetanja, zakazanog za 24. prosinca 2023., do Mjesečeve orbite letjeti nekoliko dana, a poletjet će s Floride u novoj raketi industrijske grupe ULA, nazvane Vulcan Centaur. Zatim će morati pričekati na slijetanje na Mjesec do 25. siječnja 2024. kako bi se pogodilo najbolje vrijeme na lokaciji na koju će sletjeti.

Spuštanje će se obaviti autonomno tako da neće biti nikakve ljudske intervencije, ali će biti nadzirano iz kontrolnog centra tvrtke.

Do sada su samo četiri zemlje uspješno sletjele na Mjesec: Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina i nedavno Indija. Podsjetimo se, u proljeće 2023. godine je japanski start-up ispace pokušao postati prva privatna tvrtka koja je sletjela na Mjesec, no misija je završila krahom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI