UTRKA NA MJESEC SE NASTAVLJA: Slijede lansiranja novih letjelica | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UTRKA NA MJESEC SE NASTAVLJA: Slijede lansiranja novih letjelica

Autor Igor Martić

Kroz nekoliko godina po Mjesecu bi ponovo trebao prošetati čovjek

 Luna-25 Rusija let na Mjesec (3).jpg Izvor: - / Sputnik / Profimedia

Nakon uspjeha indijske misije Chandrayaan-3, četvrte nacije koja je stigla do Mjeseca mekim slijetanjem, nakratko ćemo se vratiti u daleku prošlost. I SAD i SSSR prvi su put dotaknuli Zemljin satelit 1966. dok je Kina to uspjela tek 2013. Uz to, SAD je i dalje jedina nacija koja je hodala Mjesecom, ali i to bi se moglo promijeniti u budućnosti jer utrka za mjesec počinje iznova.

Nekoliko zemalja i privatnih kompanija najavilo je lunarne misije. Jasno, s obzirom na neizvjesnosti svemirskih letova datumi se vrlo lako mogu promijeniti, za što mogu biti krivi vremenski uvjeti ili tehnički problemi.

Japanska svemirska agencija Jaxa trebala je tijekom kolovoza poslati mali lender prema Mjesecu, ali ih je u tome omelo vrijeme na određenoj visini, što ometa let letjelice. U ovoj godini slijede dvije tvrtke iz NASA-inog programa Commercial Lunar Payload Services, Astrobotic Technology i Intuitive Machines. Oni će nositi razni teret NASA-inim lunarnim orbiterom Lunar Trailblazer. Trećeg primatelja potpore, Masten Space Systems, preuzeo je Astrobotic.

Misija ove tvrtke u 2024. je da će nositi NASA-in novi rover Viper. SAD će sljedeće godine također ponovno započeti s letovima s posadom, za koje se očekuje da će dovesti do nove osobe na Mjesecu do 2025.

 Luna-25 Rusija let na Mjesec (2).jpg Izvor: Handout / AFP / Profimedia

Letovi s posadom i slijetanja Rusije i Kine najavljeni su za 2029. odnosno 2030. Daljnje misije u 2024. očekivane su demonstracije SpaceX-ovog lunarnog turističkog orbitalnog leta s posadom i novo lansiranje iz Kine.

NASA i ESA trebale bi započeti s radom na svemirskoj postaji u Mjesečevoj orbiti 2025. godine, a očekuje se da će EU te godine početi istraživati iskorištavanje resursa na Mjesecu. Izraelska tvrtka SpaceI ponovno će pokušati sletjeti u 2025. nakon što im je prva misija propala, a novi let Roscosmosa još je dalje u planu, u 2027. godini.

Proteklih godina kroz utrke za odlazak Mjesec nije nedostajalo neuspjelih misija. Dok se SpaceIL srušio u travnju 2019., a indijska svemirska agencija ISRO u srpnju te godine s Chandrayaan-2, japanski iSpace izgubio je svoj lender 2022. zajedno s roverom Rashid iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je također bio u njemu. Nedavno je Indiji uspjelo spustiti se na Mjesec, s letjelicom Chandrayaan-3 dok je ruska Luna-25 nekoliko dana ranije tragično završila svoj let.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI