POČELO JE IZDAVANJE: Stigla je vozačka dozvola nove generacije | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POČELO JE IZDAVANJE: Stigla je vozačka dozvola nove generacije

Autor Krunoslav Ćosić

Nakon 10 godina građani Hrvatske ponovo imaju moderan dokument

 vozačka dozvola Gen2 Republika Hrvatska (2).jpg Izvor: MUP

Uz grafičke elemente zaštite koji su osuvremenjeni i dodatno osnaženi novim, modernim DOVID elementom značajno je umanjena mogućnost krivotvorenja vozačkih dozvola. Najveće promjene nastale su na hardverskoj komponenti, beskontaktnom čipu koji ima najnoviji operativni sustav i kriptografski mehanizam, certificiran prema najvišim standardima sigurnosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i AKD su započeli s izdavanjem novog dokumenta elektroničke vozačke dozvole Gen2, a nova dozvola nasljeđuje deset godina staro izdanje prve elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom.

 vozačka dozvola Gen2 Republika Hrvatska (3).jpg Izvor: MUP

1. srpnja 2013. Republika Hrvatska je kao jedna od prvih država članica EU-a započela s izdavanjem elektroničke vozačke dozvole, dokumenta s beskontaktnim čipom, potpuno usklađenog s relevantnim međunarodnim normama.

Uz softverske komponente na čipu razvijen je i uspostavljen kompleksan ICT sustav koji se sastoji od sustava prikupljanja, provjere i dostavljanja podataka za personalizaciju te sustava za personalizaciju, praćenje proizvodnje i završnu kontrolu. Čip sadrži sve osobne podatke vozača kao i sve ostale podatke ispisane na dokumentu.

 vozačka dozvola Gen2 Republika Hrvatska (1).jpg Izvor: MUP

„Promjena čipa uvjetovala je nadogradnju cjelokupnog ICT sustava, a dokument je podvrgnut zahtjevnim testiranjima u međunarodnim akreditiranim laboratorijima koji su potvrdili sigurnost i interoperabilnost nove vozačke dozvole“, rekao je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, i istaknuo kako Republika Hrvatska zauzima visoko mjesto kada je riječ o kvaliteti izrade i isporuke dokumenata.

Nova vozačka dozvola je elektronički čitljiva u svim državama članicama EU-a, a svojom tehnologijom će moći odgovoriti na sigurnosne izazove u narednim godinama. Pri tome cijena vozačke dozvole ostaje nepromijenjena.

Građani novu vozačku dozvolu mogu zatražiti elektronički koristeći elektroničku ili digitalnu osobnu iskaznicu ili fizički u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove.

 vozačka dozvola Gen2 Republika Hrvatska (4).jpg Izvor: MUP

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI