NE TREBA VAM NOVA FOTOGRAFIJA: Nova osobna iskaznica i vozačka dozvola | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NE TREBA VAM NOVA FOTOGRAFIJA: Nova osobna iskaznica i vozačka dozvola

Autor Krunoslav Ćosić

Mijenjate li osobni dokument, ne morate trošiti novac i vrijeme na fotografiranje

 Putovnica, osobna iskaznica, vozačka dozvola.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Iznos fotografiranja za osobne dokumente je oko 50 kuna, a za 25 kuna možete proći ako pronađete ponudu preko grupnih kupnji. Međutim, upitno je trebate li potrošiti i tih 50 odnosno 25 kuna te odlaziti u foto studio kako biste dobili fotografije u boji veličine 3,5 x 4,5 cm.

Prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice nije potrebno priložiti fotografiju ako je u evidenciji osobnih iskaznica ili evidenciji putnih isprava pohranjena fotografija koja je ranije korištena za izradu elektroničke osobne iskaznice ili biometrijske putovnice, pod uvjetom da od dana kada je fotografija prvi put korištena nije proteklo više od pet godina te da izgled osobe nije bitno promijenjen.

Provjerite datum u vašoj putovnici ili osobnoj iskaznici i tako ćete izbjeći dodatni trošak.

 Fotografije za osobne dokumente.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Za novu osobnu iskaznicu potrebno je priložiti dokaz o uplati novčanog iznosa za izdavanje osobne iskaznice ovisno o odabranom postupku izdavanja (cijena eOI koje sadrže jedan ili dva certifikata je 100,00 kuna), dati na uvid ranije izdanu osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu kojom se može provjeriti identitet podnositelja zahtjeva (javna isprava s fotografijom koja služi kao dokaz identiteta) te potpisati Ugovor o pružanju usluga certificiranja.

Novčani iznos za izdavanje osobne iskaznice, ovisno radi li se o redovnom, ubrzanom ili žurnom postupku uplaćuje se na uplatnom mjestu pošte, FINA-e, poslovne banke ili putem internet bankarstva na račun državnog proračuna RH, IBAN broj: HR1210010051863000160 uz naznaku za osobnu iskaznicu po modelu HR65 7005-442-OIB (navodi se OIB osobe za koju se izrađuje osobna iskaznica).

 Putovnica.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Za produženje valjanosti vozačke dozvole (obnavljanje) trebate priložiti vozačku dozvolu i dokaz o uplati 151 kune odnosno 181,00 kune kada se vozačka dozvola dostavlja na adresu vozača (redovni postupak), 200 kuna (ubrzani postupak), odnosno 450 kuna (žurni postupak) za obrazac vozačke dozvole putem uplatnice koja se podiže u policijskoj upravi, odnosno postaji. Iznos možete uplatiti i općom uplatnicom ili putem internet bankarstva, na IBAN državnog proračuna HR1210010051863000160, model HR65, poziv na broj 7005-477-OIB.

Dokumenti vam i dalje vrijede

Osobne iskaznice, istekle nakon proglašenja epidemije, su i dalje važeće. Izmjenom Zakona o dopunama Zakona o osobnoj iskaznici 7. travnja 2020. godine produžen je rok važenja i to na najduže 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije. S obzirom da je pandemija u Republici Hrvatskoj i dalje na snazi, osobne iskaznice istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. godine i dalje su važeće.

 Osobna iskaznica MUP.jpg Izvor: MUP

I vozačka dozvola vrijedi dok god traje epidemija bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2, a najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. Stoga, i fotografiranje i trošak zamjene odnosno produženje osobnih dokumenata možete odgoditi na još neko vrijeme.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI