NOVE OSOBNE 2. generacija elektroničkih osobnih iskaznica | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NOVE OSOBNE 2. generacija elektroničkih osobnih iskaznica

Autor Krunoslav Ćosić

Počinju prijave za novu generaciju elektroničkih osobnih iskaznica koje će se moći koristiti i na mobitelima

  Izvor: MUP

Uz već postojeći elektronički nosač podataka (čip) u novu osobnu iskaznicu će se ugrađivati i beskontaktni elektronički nosač podataka na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (biometrija).

Od ponedjeljka 2. kolovoza u Hrvatskoj i u drugima članicama Europske unije počinje izdavanje nove 2. generacije elektroničkih osobnih iskaznica, ojačane pouzdanosti i sigurnosti. Od tog dana na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonskih propisa donesenih radi provedbe europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih ispava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

  Izvor: Youtube

Zna se i cijena nove osobne iskaznice - s obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja, cijena se ne mijenja.

Ako se pitate što ćete konkretno dobiti uz novu osobnu iskaznicu, ona postaje biometrijska isprava, ima status putne isprave na području EU-a te je jednakovrijedna putovnici. Omogućit će se time brži prolazak graničnih kontrola pri putovanju u države EU, odnosno neometan prolaz kroz vrata za elektroničku kontrolu putnika i putnih isprava u zračnim lukama.

Za mnoge će građane još veći benefit biti objedinjavanje zdravstvene i osobne iskaznice te građani više neće morati imati zdravstvenu iskaznicu, matični broj osiguranika (MBO) bit će otisnut na osobnoj iskaznici, a ujedno i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka.

Radi toga su informatičke službe MUP-a i HZZO-a provele povezivanje svojih IT sustava te primjenom web servisa omogućili povlačenje MBO iz baza HZZO-a.

Novost je nova dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja (odnosno po novom Zakonu s rokom važenja 40 godina), mijenja se s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a građani u toj dobnoj skupini i dalje mogu ishoditi osobnu iskaznicu s certifikatima kao i bez njih.

  Izvor: Gov.hr

Novost je i da će se osobna iskaznica moći koristiti i na pokretnim uređajima kao što su mobiteli i tableti, a ne samo na računalima korištenjem čitača kartice, kao do sada, a programsko rješenje za pokretne uređaje će biti besplatno.

Nakon što građani aktiviraju osobnu iskaznicu i preuzmu besplatnu aplikaciju bit će im omogućena jednostavna prijava na sustav e-Građani i korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje (digitalni potpis) putem mobitela ili tableta.

 Putovnica.jpeg Izvor: Shutterstock

Na 11 najfrekventnijih lokacija u policijskim upravama osigurani su e-kiosci za aktivaciju osobnih iskaznica, a nastavit će se i s opremom i svih ostalih Policijskih uprava s e-kioscima pri čemu će prednost imati mjesta s većim brojem izdanih iskaznica. Nakon aktiviranja osobne iskaznice na e-kiosku građani više neće imati potrebu za kupnjom čitača, što je do sada za njih bio dodatni trošak (otprilike 50 kuna).

Svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije te im postojeće vrijede do roka koji je otisnut.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI