AMAMA Dionice Globalni nedostatak čipova, rastući regulatorni pritisak | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

AMAMA Dionice Globalni nedostatak čipova, rastući regulatorni pritisak

Autor Davor Dakić

Neposredna povećanja kamatnih stopa i obilje neizvjesnosti

 GAFAM Izvor: Shutterstock

Nakon svog najgoreg tjedna od ožujka 2020., S&P 500 je u ponedjeljak 25. siječnja (januara) 2022. nakratko pao u teritorij korekcije, prije nego što je ojačao do malog dobitka zatvaranjem tržišta. U ranim satima trgovanja u ponedjeljak S&P 500 je izgubio gotovo 4 posto, spustivši ga za više od 10 posto u odnosu na vrhunac od 3. siječnja.

Takav pad s prethodnog maksimuma, koji se zove korekcija, dogodio se samo 10 puta od početka stoljeća, posljednji put u ožujku 2020. kada je S&P 500 pao za 33,9 posto u odnosu na prethodni maksimum na početku pandemije.

Dok je S&P 500 u ponedjeljak preokrenuo stvari, pomjerivši se iz zone korekcije, neki od najvećih dobitnika u posljednjih nekoliko godina, takozvana GAFAM grupa (tehnički je to sada AMAMA), zapeli su na tom nepoznatom teritoriju. AMAMA je skraćenica za Amazon, Microsoft, Alphabet, Meta i Apple. Prethodno se skraćenica GAFAM odnosila na Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft.

Kao što pokazuje sljedeći grafikon, sve najveće i zasigurno najistaknutije tehnološke tvrtke na svijetu pale su za više od 10 posto u odnosu na svoj najnoviji tromjesečni maksimum, a Amazon je čak zaronio na teritorij „medvjeđeg tržišta“, što je više od 20 posto u odnosu na najvišu razinu u studenom, podatke od Yahoo! Finance prenosi Statista.

 AMAMA dionice.jpg Izvor: Statista

Globalni nedostatak čipova, rastući regulatorni pritisak, neposredna povećanja kamatnih stopa i obilje neizvjesnosti potaknuli su posljednju rasprodaju tehnologije nakon desetljeća gotovo neprekidnog rasta koja je (barem nakratko) podigla tržišnu kapitalizaciju cijele GAFAM grupe na 1 bilijun dolara i nastavlja dalje.

Gledajući dalje, u odnosu na situaciju u posljednjih nekoliko mjeseci, zasigurno nema potrebe žaliti dioničare tvrtki. "Big Tech" je uvelike ojačao tijekom protekle dvije godine, unatoč pandemiji koja je poremetila mnoge druge industrije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI