PRIJE 16 GODINA I DANAS Kako tech divovi posluju u 2021. godini? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRIJE 16 GODINA I DANAS Kako tech divovi posluju u 2021. godini?

Autor Davor Dakić

Svakodnevni život bio je drugačiji te 2005. godine nego danas

 Ljudi.jpg Izvor: Shutterstock

U 2005. godini popis najvrjednijih rangiranih svjetskih tvrtki bio je prilično raznolik, s nekoliko velikih naftnih kompanija, ali i multinacionalnih konglomerata, distribucijskih tvrtki, kao i onih u financijama i zdravstvu.

Prije šesnaest godina svakodnevni život bio je itekako drugačiji: pametni telefoni kakve danas poznajemo još nisu bili izumljeni, Facebook je tek osnovan, a ExxonMobil vrijedio je deset puta više od Applea. Više od desetljeća kasnije uspon američkih digitalnih divova radikalno je promijenio mapu tech svijeta.

 Globus.jpg Izvor: Shutterstock

Tech tvrtke prije 16 godina nisu bile toliko uspješne kao danas, a jedna je tvrtka napravila ogroman skok. Microsoft je te 2005. godine bio treća najveća u svijetu tvrtka što se tiče kapitalizacije na tržištu, a u 2021. godini drži prvo mjesto.

Kao ilustracija nepokolebljivog rasta GAFAM-a (ili je sada AMAMA?), Apple je prošle godine prvi put premašio prag tržišne kapitalizacije od 2 bilijuna dolara (2000 milijardi dolara) – povijesnu prekretnicu koju je prije prešao samo naftni div Saudi Aramco. Od tada se Microsoft pridružio Appleu u klubu od dva bilijuna, a u međuvremenu je i nadmašio svog rivala.

No danas, s izuzetkom Saudi Aramca, američki tehnološki divovi dominiraju ljestvicama najuspješnijih. Prvi je Microsoft čija je vrijednost s 263 milijarde u 2005. porasla na 2,508 bilijuna dolara. Drugi je Apple s vrijednošću od 2,485 bilijuna USD dok je treći Saudi Aramco s 1,999 bilijuna USD.

 silicon valley;stocks;sundar pichai;tech;technology;tim cook;united states;us;watchdog;big five;big four;big tech;anti trust;antitrust;amazon;alphabet;digital tax;tax;google;europe;regulator;european commission;european union;antimonopoly;apple;big;business;committee hearing;digital;facebook;finance;ftc;giant;giants;global;google and facebook;jeff bezos;large;logos;mark zuckerberg;market;microsoft;money;monopoly;price;privacy;profit;regulation;shares;silhouette;EDITORIAL_ONLY Izvor: Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Alphabet je četvrti (1,947 bilijuna USD), Amazon peti (1,716 bilijuna USD), Tesla zauzima šesto mjesto (1,219 bilijuna USD), Meta je na korak do bilijun dolara vrijednosti (922 milijarde), a nVidia vrijedi 663 milijarde američkih dolara.

Prije 16 godina situacija je bila ovakva: General Electric na prvom mjestu (382 milijarde), Exxon Mobil drugi (381 milijardi dolara), Microsoft treći (263 milijarde USD), a slijede Citigroup, BP, Wal-Mart, Royal Dutch Shell i Johnson & Johnson.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI