I TESLA JE USPIO Za koliko je dana proizvođač automobila ušao u klub najvrjednijih? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

I TESLA JE USPIO Za koliko je dana proizvođač automobila ušao u klub najvrjednijih?

Autor Krunoslav Ćosić

Tesli je za ulazak u klub tvrtki vrijednih bilijun dolara trebalo manje dana nego što je trebalo Appleu

 Tesla (1) Izvor: Andre M. Chang / Zuma Press / Profimedia

Tržišna kapitalizacija proizvođača automobila već se neko vrijeme približava granici od 1 bilijun dolara. Tvrtka za iznajmljivanje automobila Hertz narudžbom od 100.000 Tesla automobila omogućila je Tesli da konačno uđu u klub tvrtki vrijednih bilijun dolara odnosno 1000 milijardi dolara.

Apple je neprikosnoveni član tog kluba i vrijedi puno više nego Tesla, ali Tesla je ranije ušla u klub nego Apple. Zahvaljujući Hertzu i do sada neviđenoj narudžbi broja (električnih) automobila Tesla.

 Tesla (2) Izvor: Ding Ting / Xinhua News / Profimedia

Samo je jedna tvrtka, koja je trenutno procijenjena na 2 bilijuna dolara, brže došla do tog cilja. Saudi Aramco, vlasnik drugih po veličini rezervi sirove nafte i proizvođač najveće količine nafte po danu, izašao je na burzu 11. prosinca 2019. i dosegnuo procjenu od 1,9 bilijuna dolara nakon samo jednog dana trgovanja, objavio je Statista.

Druga najbrža tvrtka, Facebook, ispala je iz nedostižnog kluba nakon što je bila član između lipnja i rujna 2021., što je vjerojatno uzrokovano kontroverzama oko zviždačice Frances Haugen i njezinog otkrivanja sumnjivog načina rada diva društvenih medija tijekom rujna i listopada 2021.

 Tesla (4) Izvor: Jonathan Weiss / Alamy / Alamy / Profimedia

Apple i Microsoft su dva tehnološka diva, na vrhu ove liste, a na burzi su od 80-ih godina; na listu su ušli u 2010-im godinama. Apple vrijedi 2,5 bilijuna dolara te je tek nakon 13.747 dana od IPO ponude dostigao toliku vrijednost. Microsoft je drugi s vrijednošću od 2,3 bilijuna dolara, a njima je za taj uspjeh bilo potrebno 12.139 dana. Treći je spomenuti Saudi Aramco s vrijednošću od 2 bilijuna američkih dolara.

Četvrti je Alphabet, vlasnik Googlea koji vrijedi 1,8 bilijuna dolara, a u klub je ušao nakon 5628 dana. Peti je Amazon s vrijednošću od 1,7 bilijuna dolara te 7782 dana. Tesla je šesta s vrijednošću od 1000 milijardi dolara (bilijun dolara), a uspjeh je ostvarila nakon 4136 dana.

Zanimljivo je da se Tesla po zaradi ne približava ostalim tvrtkama vrijednim bilijun dolara. Dok se svaka druga tvrtka na popisu nalazi u prvih 25 korporacija koje ostvaruju najveći prihod u 2021., proizvođač električnih automobila nalazi se na 196. mjestu prema tržišnoj kapitalizaciji tvrtki.

Ovo pokazuje da, iako Teslini poslovni odnosi možda ne čine tvrtku top 50 ili čak 100 u ovom trenutku, njezina cijena dionica sugerira kako ulagači vjeruju da će se to promijeniti prije ili kasnije, a Tesla je, prema Interbrandu, proglašena najbrže rastućom markom u 2021.

 Tesla (3) Izvor: Jonathan Weiss / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI