TRAŽE ODGOVORNOST Europska unija protiv američkih tehnoloških divova | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TRAŽE ODGOVORNOST Europska unija protiv američkih tehnoloških divova

Autor Ivan Vukić

Moć i financijski utjecaj pet američkih tvrtki – Big Tech je bez premca u Europi

  Izvor: Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako bi obuzdali američke tehnološke divove na području Europske unije, Vijeće Europske unije se kao jedna od tri institucije uključene u zakonodavni proces bloka usuglasilo oko zajedničkog stajališta u odnosu na dvije zakonodavne inicijative koje je Europska komisija predložila u prosincu 2020.: Zakon o digitalnim uslugama i Zakon o digitalnim tržištima.

Prvi zakon za cilj ima vlasnike digitalnih platformi (npr. Meta) učiniti odgovornim za ono što se događa na njihovim platformama („ono što je ilegalno izvan mreže trebalo bi biti ilegalno online“). Drugi zakon je osmišljen kako bi ojačao konkurenciju na digitalnim tržištima kojima trenutno dominira nekoliko tvrtki koje služe kao "čuvari vrata" onome što Vijeće opisuje kao "usluge temeljne platforme".

 Facebook (1) Izvor: Shutterstock

Prema definiciji EU-a te usluge uključuju "usluge internetskog posredovanja (tj. online tržnice, trgovine aplikacija), internetske tražilice, društvene mreže, usluge u oblaku, usluge oglašavanja i još mnogo toga."

Prema ovoj definiciji prilično je jasno koje su tvrtke ciljane Zakonom o digitalnim tržištima, a to su Amazon (tržišta, usluge u oblaku, usluge oglašavanja), Alphabet (online tražilice, usluge oglašavanja, usluge u oblaku, trgovine aplikacija), Apple (usluge u oblaku, online tržnice, trgovine aplikacija, usluge oglašavanja), Meta (društveno umrežavanje, usluge oglašavanja) i Microsoft (usluge u oblaku).

Europska unija posljednjih se godina suočila s velikim tehnološkim tvrtkama, novčano udarivši Alphabet i Apple kaznama od milijardu dolara. I to u više navrata su kaznili takve tvrtke.

 GAFAM Izvor: Shutterstock

Snaga i financijski utjecaj pet tvrtki često se sažimaju kao Big Tech bez premca u Europi. Dok Apple, Microsoft, Alphabet i Amazon imaju tržišnu kapitalizaciju iznad ili blizu 2 bilijuna dolara (2000 milijardi USD), najvrjednija javna tvrtka iz Europe je luksuzni konglomerat LVMH s tržišnom kapitalizacijom od 411 milijardi dolara.

Zapravo, pet najvrjednijih tvrtki iz Europe zajedno, uključujući dvije iz Švicarske koja nije članica EU-a, ali je dio europskog jedinstvenog tržišta, ne odgovaraju tržišnoj vrijednosti niti jedne od četiri navedene tvrtke - Apple, Microsoft, Alphabet i Amazon.

Uz LVMH, ističu se Nestle s tržišnom kapitalizacijom od 358 milijardi dolara, Roche s 335 milijardi USD, ASML (332 milijardi USD) i L'oreal (259 milijardi USD).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI