SVJETSKI DAN EMOJIJA: Uskoro stižu novi piktogrami | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SVJETSKI DAN EMOJIJA: Uskoro stižu novi piktogrami

Autor Igor Martić

U 2023. globalni broj emotikona mogao bi narasti na 3491

  Izvor: Profimedia

Emotikoni su postali dio naših života, a nekada su krasili pećine u kojima je pračovjek živio i tako bilježio svijet oko sebe. Svake se godine 17. srpnja obilježava Svjetski dan emotikona te su povodom toga najavljeni novi emoji koje očekujemo tijekom 2023. godine.

U 2021. je objavljeno 217 novih emojija dok je taj broj smanjen na nešto više od 100 u 2022. Sljedeće godine očekuje nas samo dvoznamenkasti broj. Dok emojiji koji korisnicima omogućuju odabir različitih boja kože ili spolova povećavaju ukupan broj jer se broje pojedinačno, broj emojija koji se ne mogu prilagoditi također se smanjivao sa svakim izdanjem.

U 2023. također ćemo vidjeti dodatak glave losa, magarca, guske, ručne lepeze, meduze i maracasa. Pojavit će se high-five ruka s lijevom i desnom orijentacijom i bit će to jedini prilagodljivi emoji u novoj seriji.

 emoji emojis text texting phone apple iphone smart phone smartphone keyboard and on apple user using person send sending mobile cell screen human boy teen teenager child kid;emoji emojis text texting phone apple iphone;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: True Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Ružičasto srce navodno je najočekivanije izdanje budući da su korisnici društvenih medija neko vrijeme negodovali zbog dostupnosti jednostavne ikone srca u bijeloj, narančastoj pa čak i smeđoj boji, ali ne i ružičastoj, prenosi Statista. Sljedeće godine vjerojatno će biti objavljen 31 novi emoji, uključujući ružičasto srce, šilicu za kosu i Khandu, simbol sikhske vjere.

Ažuriranje bi sljedeće godine povećalo broj emojija na gotovo 3500. Konzorcij Unicode preporučio je emotikone za objavljivanje, ali konačna odluka još nije donesena.

Koji će se emoji pojaviti na našim telefonima i na platformama društvenih medija nije proizvoljna odluka već ih koordinira Konzorcij Unicode od 1995. kada je američka neprofitna organizacija prilagodila prvih 76 piktograma.

 20s;Young Adult;Woman;Female;Caucasian;Man;Male;Sunny;Cloud;Cloud Sky;Sky;Outdoors;Day;Nature;Beauty In Nature;Tranquility;White;Clouds;Serenity;Serene;Peaceful;Peace;Tranquil;Sunlight;Pretty;Beautiful;Attractive;Brunette;Posing;Content;Hipster;Hat;Happy;Smiling;Cheerful;Tablet Computer;Touchscreen;Digital Tablet;Scrolling;Touching;Using;Tablet Pc;Tablet;Office;Workplace;Businesswoman;Entrepreneur;Executive;Profession;Professional;Career;Business;Occupation;Corporate;Company;Reliability;Expertise;Leadership;Well Dressed;Studio Shot;White Background;Standing;Holding;Electronic;Device;Texting;Typing;Text Message;Text Messaging;Dialing;Web;Internet;Browsing;Mobile Phone;Cell Phone;Smartphone,people Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Konzorcij nadzire znakove u elektroničkoj obradi teksta od 1991. godine i postavlja standard za simbole, znakove u različitim pismima i emojije koji su kodirani jednolično na različitim platformama, iako se stilovi ilustracija mogu razlikovati.

Iako su im prethodili prvi Unicode popisi, skup od 176 jednostavnih piktograma iz 1999. godine, koji je za japanskog telefonskog operatora izumio dizajner sučelja Shigetaka Kurita, smatra se pretečom modernih emojija. Koncept je stekao popularnost u Japanu i do 2010. Unicode je izbacio masovno izdanje više od 1000 emojija kako bi se uhvatio u koštac s rastućim trendom.

 Emoji emotikoni.jpg Izvor: Google

U 2014. objavljen je emotikon protiv zlostavljanja "oko u govornom mjehuriću" u suradnji s Ad Councilom koji proizvodi objave javnih usluga u Sjedinjenim Državama. Različite boje kože dostupne su za emojije od 2015. godine.

Regionalne zastave ušle su u uslugu 2017. dok su istospolni parovi i istospolne obitelji dostupne od prvog velikog izdanja emojija 2010. godine. Izdanje za 2021. uključivalo je uvođenje nebinarnih opcija i međurasnih parova.

Pogledajte kratku povijest emotikona:

 Broj novih emotikona u periodu 1995. do 2023.jpg Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI