DANAS JE SVJETSKI DAN EMOJIJA Emotikoni su upravo dobili nešto potpuno novo | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DANAS JE SVJETSKI DAN EMOJIJA Emotikoni su upravo dobili nešto potpuno novo

17. srpnja obilježava se Svjetski dan emotikona (emoji), a u međuvremenu pojavili su se SoundMoji

  Izvor: Pixabay

SoundMoji tj. smiley koji ima zvuk nije mogao doći u bolje vrijeme. U 2021. godini Unicode, konzorcij koji brine se za nove emotikone i koji se svake godine obnavljaju s novima, objavio je 207 emotikona. Ove godine stižu bradate žene, mjehurići čaja, plamteće srce te međurasni parovi.

Ali, to nije sve. Ažurirate li svoju Messenger aplikaciju dobit ćete SoundMoji, to jest smiley (smješko) sa zvukom. Otvorite poruke, kliknite na smiley ikonicu u okviru polja za unos poruke i u novom prozoru s desne strane vidjet ćete piktogram zvučnika. To je nova SoundMoji kategorija koja je dodala smajlije sa zvukom.

  Izvor: Marko Čavić

U verziji aplikacije Messenger v323.0.0.0.44 na raspolaganju je tek prvih 10 zvukova, ali će galerija SoundMojija biti nadopunjavana s vremena na vrijeme. U nekim dijelovima svijeta već je moguće pristupiti SoundMoji ponudi filma Brzi i žestoki, a plan kompanije Facebook je da kroz ovaj segment plasira i prodaju sadržaja.

SoundMoji je idealna platforma za popularne zvijezde, slavne osobe i posebno brendove i kompanije koji korisnicima mogu ponuditi svoje besplatne i premium smajlije koji imaju zvuk, a među glazbenicima koji će prvi imati svoje spominju se Kanye West i Drake.

Facebook je objasnio da je SoundMoji aktiviran uoči svjetskog Dana emotikona koji se svake godine obilježava 17. srpnja. Ako u Messenger porukama vidite smiley s posebnom oznakom zvučnih valova oko njega - to je SoundMoji. Kliknite na njega i čut ćete zvučni efekt.

  Izvor: Facebook

Ako vaš uređaj ne podržava SoundMoji ili ga pokušavate preko računala preslušati možete dobiti poruku da taj efekt još uvijek nije dostupan i da ga uređaj ne podržava. Rješenje je da se strpite dok vam SoundMoji i službeno ne bude odobren na profilu.

Vratimo se natrag u prošlost. 1995. godine predstavljeno je prvih 76 piktograma, a prilagodila ih je američka neprofitna organizacija. Isti konzorcij odlučuje koji će se emoji pojaviti na telefonima i društvenim mrežama, što znači da se ne radi o proizvoljnim emotikonima nego ih konzorcij koordinira kako bismo imali standard u cijelom svijetu.

Set od 176 jednostavnih piktograma, koje je 1999. godine izumio japanski dizajner Shigetaka Kurita smatra se pretečom modernih emojija. Koncept je najprije popularnost postigao u Japanu, a do 2010. godine Unicode je na tržište cijelog svijeta izbacio više od 1000 emojija.

  Izvor: Pixabay

Od 2015. godine dostupne su i različite boje kože pa palac gore može biti u svjetlijoj ili tamnijoj nijansi kože. Zastave su došle 2017. godine. Prethodno je 2014. godine, u suradnji s The Ad Councilom, objavljen emoji "eye in speech bubble" za zaštitu od nasilja.

U 2020. godini objavljena su 334 nova emojija, kroz ažuriranje Unicode 13.0 i 13.1. U 2021. godini objavljeno je 207 emotikona. Tako ove godine stižu bradate žene, mjehurići čaja, plamteće srce te međurasni parovi.

U 2022. godini planirano je 107 novih emotikona, uključujući grah, trudnice te kombinaciju srca i prstiju (gestu koju su popularizirale zvijezde K-popa). Time će se u sljedećoj godini ukupni broj emotikona povećati na 3460.

  Izvor: Facebook

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI