MOŽE SE DOGODITI BILO KOME Prijevare putem telefonskih poziva: Wangiri pozivi | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

MOŽE SE DOGODITI BILO KOME Prijevare putem telefonskih poziva: Wangiri pozivi

Autor Krunoslav Ćosić

Znate li što su Wangiri pozivi? Naziv dolazi iz Japana, ali pozivi mogu doći od bilo kud, a obično su iz poprilično daleke zemlje

  Izvor: Profimedia

Naziv Wangiri nastao je od riječi „One“ (jedan) i „Cut“ (izrezan), a odnosi se na dolazne pozive kod kojih telefon samo jednom zazvoni, a vama se na ekranu prikazuje propušten poziv. I što možete napraviti? Uzvratiti dolazni poziv kako biste provjerili tko vas je zvao. Pri tome je jako bitno provjeriti u koju zemlju upućujete svoj odlazni poziv, koji nije besplatan.

„Autodialers“ se koriste za upućivanje većeg broja kratkotrajnih poziva, uglavnom na mobilne uređaje, ostavljajući broj propuštenog poziva koji je ili premijski ili sadrži reklamne poruke, u nadi da će se žrtva javiti natrag.

 smartwatch smart watch wearable computer wristlet;communication sensory innovation mobility touching sleeve concept;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Radi se o prijevari u kojoj korisnik primi kratki poziv s nepoznatog inozemnog broja, cilj je da poziv bude propušten, a glavni cilj je povrati poziv. Naravno, ovakvi pozivi imaju svrhu ostvarivanja dobiti vlasnika takvih brojeva od poziva koje korisnici izvrše, objašnjavaju u HAKOM-u.

Pozivanje takve numeracije spada u skuplje kategorije poziva, a može to biti i neka posebna usluga koja se pruža u stranoj zemlji. Znamo da su dodatne usluge poprilično skupe čak i kad takve usluge zovete u Hrvatskoj.

 smartphone,screen,keypad,employee,professional,executive,connect Izvor: Shutterstock

Ukoliko vam je broj propuštenog poziva nepoznat jednostavno zanemarite takve pozive. Želite li se zaštititi za kasnije, taj broj u opcijama telefona jednostavno blokirajte stavljanjem na listu zabrane.

Takve pozive možete prijaviti i svom telekom operatoru ili HAKOM-u na adresu e-pošte: [email protected] kako bi se provjerilo radi li se o takozvanom „wangiri“ napadu i ukoliko se utvrdi da se radi o toj vrsti poziva prijavljeni broj se blokira za sve korisnike u mreži.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI