STIŽE NAM NOVA GENERACIJA: Od danas u Hrvatskoj možemo koristiti punokrvni 5G na 3,5 GHz | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

STIŽE NAM NOVA GENERACIJA: Od danas u Hrvatskoj možemo koristiti punokrvni 5G na 3,5 GHz

Autor Krunoslav Ćosić

Ušli smo u drugo poluvrijeme, prije finalnog ulaska u 5G eru – u Hrvatskoj se od danas komercijalno testira i koristi 5G na 3,5 GHz

  Izvor: Krunoslav Ćosić

U sljedećim mjesecima HAKOM će raspisati natječaj za dodjelu frekvencijskih pojaseva na 700 MHz, 3,5 GHz i 26 GHz nakon čega slijedi izgradnja 5G mreža. I prije samog raspisivanja natječaja HAKOM je dopustio da se na određenom broju baznih postaja koristi frekvencija odašiljanja od 3,5 GHz kako bi se mogla obaviti prva testiranja mreže.

Hrvatski Telekom je u Zagrebu, na nekoliko baznih postaja u Radničkoj ulici te u naseljima Utrina i Zapruđe u Novom Zagrebu (a uskoro i u Osijeku, inače našem prvom 5G gradu), upravo započeo s komercijalnim testiranjem mobilne mreže na 3,5 GHz.

 U zagrebačkoj Radničkoj testirali smo 5G pametne telefone
U zagrebačkoj Radničkoj testirali smo 5G pametne telefone
Izvor: Krunoslav Ćosić

5G mreža već sada nudi brzine veće od 1 Gb/s, što je i demonstrirano danas u Zagrebu, u što smo se i sami uvjerili u vrijeme najvećeg opterećenja mobilne mreže – u poslovnoj zoni u Radničkoj ulici oko podne.

Hrvatski Telekom je krajem prošle godine (točnije, 29. listopada 2020.) u Hrvatskoj pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu koristeći tehnologiju dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing). 5G signalom pokriveno je 17 hrvatskih gradova i više od 1,2 milijuna stanovnika.

Tagovi