NEMA VIŠE MUKE Zapetljana kosa više nikome neće biti problem | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEMA VIŠE MUKE Zapetljana kosa više nikome neće biti problem

Autor Krunoslav Ćosić

Robotska ruka opremljena je kamerom koja može procijeniti čak i kovrčavost kose

  Izvor: Profimedia

Koliko vam se samo puta kosa zaplela te ste kasnije imali problema s četkanjem kose. Ali, barem ste nakon nekog vremena riješili problem. Što ako takav problem s kosom imaju osobe koje nisu u stanju sami sebi raspetljati kosu? Na scenu stupa robot sposoban za rješavanje ovog problema.

Smisao robotske ruke primarno je pomoći starijim osobama te osobama s invaliditetom kako bi se i ova skupina ljudi mogla dotjerati. Možda samo za sebe, ali i za izlazak među ljude. Naime, medicinske sestre obično provode od 18 do 40 posto svog vremena obavljajući izravne zadatke njege pacijenta.

 RoboWig;hair;brush;robot;untangle;groom;machine;automatic;MIT Izvor: Profimedia

Uz brzo rastuće zahtjeve za zdravstvenim sustavima to postaje problem tako da bi robot za osobnu njegu, koji četka, češlja i raspetljava kosu mogao biti od velike koristi. Ali i olakšanje zdravstvenim djelatnicima koji se mogu posvetiti bitnijim stvarima kod pacijenta.

Takve robote za češljanje kose istražuju timovi na Massachusetts Institute of Technology u SAD-u te na Sveučilištu Harvard (Harvard University).

Robot nazvan RoboWig može razlikovati različite vrste kose poput kovrčave, ravne i valovite. Robotska ruka sadrži mekanu četku opremljenu kamerom koja pomaže ruci da "vidi" i procijeni kovrčavost, kako bi sustav mogao isplanirati osjetljivo i vremenski učinkovito četkanje.

 RoboWig;hair;brush;robot;untangle;groom;machine;automatic;MIT Izvor: Profimedia

 RoboWig;hair;brush;robot;untangle;groom;machine;automatic;MIT Izvor: Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI