ŠTO ĆE RADITI ČISTAČI ULICA Prvi autonomni čistač ulica na svijetu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ŠTO ĆE RADITI ČISTAČI ULICA Prvi autonomni čistač ulica na svijetu

Autor Ivan Vukić

A gdje nego u Finskoj, ako ste se pitali gdje će to robotski čistaći ulica zamijeniti ljude s metlom

  Izvor: Profimedia

Autonomni, dakle samostalno upravljani robot angažiran je u Helsinkiju, a Finci će imati čišćenje stambenog područja bez ometanja svakodnevnog života i što je moguće ekološki prihvatljivije.

Prvi na svijetu autonomni čistač gradskih ulica je trenutno u testnoj fazi kako bi se provjerila mogućnost ovakvog načina čišćenja stambenog područja.

 Helsinki;Finland;Trombia Free;automated;autonomous;street cleaner;sweeper;world;first Izvor: Profimedia

Trombia Free je električni, autonomni stroj za čišćenje ulice koji troši samo 15% energije potrebne uobičajenim strojevima za usisavanje četkicama. Visine je 1,50 metara, dug je 3,53 metra te izgleda poput spremnika iz budućnosti. Prosječna snaga korištena u radu pri čišćenju varira između 6 kW - 16 kW.

Može pohraniti do 1,8 kubika otpada pokupljenog s ulica, kreće se brzinom između 1 km/h i 6 km/h. Trombia Free može svaki sat autonomno očistiti 5000 – 15.000 m2 površine, očišćene električnom energijom. Stroj ima sposobnost metenja i sakupljanja predmeta s kolnika. Troši samo djelić količine vode potrebne u uobičajenim metodama čišćenja.

 Helsinki;Finland;Trombia Free;automated;autonomous;street cleaner;sweeper;world;first Izvor: Profimedia

Trombia Free opremljen je litij-ionskim baterijama od 45,6 kWh (jedno pakiranje) ili 91,2 kWh (dvostruko pakiranje). Ovi će paketi baterija pružiti 8,5 - 17 sati redovitog čišćenja urbanih područja (EN15429-2) ili 4 - 8 sati neprekidnog čišćenja ulica. Baterije se na brzom, snažnom punjaču pune za 5 sati, a na 230 V za 15 sati.

Uzme li se u obzir pokrivenost područja koju postižete s 4-8 sati neprekidnog čišćenja velikom snagom - energetska učinkovitost je u potpunosti isplativa. Trombia Free koristi približno 1,0 - 1,5 kWh energije na 1000 m2.

 Helsinki;Finland;Trombia Free;automated;autonomous;street cleaner;sweeper;world;first Izvor: Profimedia

Kad uzmete u obzir pokrivenost područja koju postižete s 4-8 sati neprekidnog čišćenja Trombije velikom snagom - energetska učinkovitost je u potpunosti podcrtana. Trombia Free koristi samo približno 1,0 - 1,5 kWh energije na 1000 m2.

Naravno, kao i svaki drugi autonomno objekt može otkriti prepreke, prepoznat će pješake na svojem putu i u tom slučaju zaustavite se. U radu se koristi sustav s pristupom informacijama preko oblaka (cloud), a sve je temeljeno na lidaru. Uz napredni algoritam stroj je funkcionalan u zatvorenom prostoru, na otvorenim površina (uz sunce, kišu, snijeg), po danu i po noći. Dakle, funkcionira bez obzira na vremenske uvjete.

Stroj se trenutno ne može kupiti, ali je moguće preregistrirati se za kupnju već sada. Isporuke kupcima kreću u 2022. godini.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI