NE BISMO IM BILI U KOŽI Jedna država je postala kanta za smeće EU | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NE BISMO IM BILI U KOŽI Jedna država je postala kanta za smeće EU

Autor Ivan Vukić

U 2020. godini Europska je unija izvezla 75 posto smeća više nego u 2004. godini

  Izvor: Profimedia

32,7 milijuna tona smeća izvezeno je iz EU u 2020. godini, pokazuju podaci Eurostata, a Turska je u prošloj godini bila primarna destinacija za taj (naš) otpad. Čak 13,7 milijuna tona otišlo je put Turske, što je tri puta više nego u 2004. godini.

Daleko ispod Turske je Indija u koju je prošle godine otišlo oko 2,9 milijuna tona, a smeće su Europljani skupljali i u svojim zemljama – u Velikoj Britaniji završilo je 1,8 milijuna tona dok je u Švicarsku otišlo 1,6 milijuna tona.

Slijede Norveška sa zaprimljenih 1,5 milijuna tona smeća, Indonezija s 1,4 milijuna te isto toliko i Pakistan. Smeće koje se iz EU šalje u Kinu u posljednjim je godinama primjetno manje nego ranijih godina – u 2009. godini Kina je uvezla 10,1 milijuna tona smeća, a u prošloj je godini tamo otišlo samo 0,6 milijuna tona.

Što se događa s elektronskim otpadom?

Prema Global E-waste Monitoru, u 2019. godini u svijetu je stvoreno 53,6 milijuna tona elektroničkog otpada. Ta se brojka u samo pet godina povećala za 21 posto, čineći e-otpad najbrže rastućim domaćim otpadom na svijetu.

Najveći proizvođač elektroničkog otpada je Kina s ukupno 10,1 milijuna tona. Međutim, u relativnom smislu, Kinezi su daleko od svjetskog vrha sa 7,2 kilograma po stanovniku. Za usporedbu, mnoge nacije godišnje proizvedu više od 20 kilograma po stanovniku.

 old trash;dump;separate;plastic;metal;eco problem;electrical engineering;many;store;red;green;blue;nobody;waste;electronic;hardware;texture;background;recycle;component;ecology;disposal;sorting;hard disk drive;memory;e-waste;computer case;used pc parts;heap;environment;integrated circuit;board;information technology;electronics industry;environmental contamination;discarded;large pile;colorful;wide angle;part;chip;mainboard;laptop;card;connector;fan;data storage;processor;garbage;refuse;alamyunknown;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Skandinavske zemlje posebno visoko kotiraju. Norveška je na vrhu ljestvice s 26 kilograma e-otpada po glavi stanovnika godišnje, što je povećano zastupljenošću električnih automobila čije se baterije računaju kao e-otpad. Velika Britanija zauzima drugo mjesto s blizu 24 kilograma po stanovniku, dok Švicarska, Danska, Australija, Nizozemska, Island, Francuska i SAD proizvode između 21 i 22 kilograma.

Sljedeći čimbenik brzog rasta e-otpada su uređaji koji postaju sve jeftiniji te su proizvedeni kako bi trajali kraće. No, prema istraživačima sa Sveučilišta Ujedinjenih naroda koji su sastavili izvješće, rast količina e-otpada također signalizira i porast životnog standarda širom svijeta, jer si sve više ljudi može priuštiti uređaje koji olakšavaju svakodnevni život.

 scatered mobile phones ready for recycle e-waste;abstract background basket bin black blue broken buttons call calls cell cellphone cells cellular change communicates communication communications concept damaged dated devices disconnect electrical electronics equipment faulty full gadget gadgets garbage;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Iako rast e-otpada neće biti u potpunosti zaustavljen, tvorci izvještaja upozoravaju da kapaciteti za recikliranje i sigurno odlaganje moraju rasti istim tempom kao i količine e-otpada koji se stvara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI