SAMI OČISTITE KLIMA UREĐAJ: Koliko često to treba napraviti? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SAMI OČISTITE KLIMA UREĐAJ: Koliko često to treba napraviti?

Autor Smartlife

Unutrašnjost klime je pogodna za razvoj raznih mikroorganizama, gljivica i bakterija

 Unutras-nja-jedinica-klime.jpeg Izvor: Smartlife

Gotovo je nemoguće zamisliti boravak u bilo kojoj prostoriji tijekom ljetnih mjeseci bez uključene klime. Klima uređaji se sve više koriste i zimi jer su izvrstan način da dodatno zagrijete životni ili radni prostor, a inverter klima uređaji često se koriste kao primarno grijaće tijelo tijekom zime.

Uzimajući ovo u obzir, u prosječnom kućanstvu klima uređaj radi gotovo svaki dan, najmanje šest mjeseci u godini. Kako bi klima uređaj radio punim kapacitetom kada je to najpotrebnije važno je jednom godišnje temeljito očistiti klima uređaj.

Unutrašnjost podneblja je, kao vlažno i tamno mjesto, vrlo pogodna za nastanak i razvoj raznih mikroorganizama, gljivica i bakterija. S obzirom da se većina prljavštine zadržava na filtru posebno je važno obratiti pozornost na čišćenje filtera klima uređaja.

Čišćenje klima uređaja podrazumijeva kompletno čišćenje i dezinfekciju vanjske i unutarnje jedinice klima uređaja, detaljno čišćenje filtera klime i provjeru stanja freona, a o svemu tome bit će riječi u ovom tekstu.

 C-is-c-enje-klime.jpeg Izvor: Pixabay

Ako se klima uređaj ne čisti redovito tijekom rada klima uređaja mogu se pojaviti neugodni mirisi te može doći do kruženja zraka u prostoriji punog štetnih mikroorganizama. Ako se klima uređaj ne održava, funkcija filtra također može oslabiti, a sam klima uređaj slabije grije ili hladi.

Ako ste se pitali kako očistiti svoj kućni klima uređaj i odakle početi, naš prijedlog je da za početak pročitate korisnički priručnik koji ste dobili uz klima uređaj i obratite pažnju na dio koji govori o čišćenju i održavanju vašeg uređaja. Ovo je važno kako bi se klima uređaj očistio na pravi način, pogotovo ako imate model s nekim posebnim funkcijama, koji zahtijeva pažljivije rukovanje.

VAŽNO: Prije početka čišćenja klima uređaja, provjerite je li uređaj isključen i je li mrežni kabel izvučen iz zidne utičnice.

Čišćenje vanjske jedinice klima uređaja

Za čišćenje vanjske jedinice klima uređaja možete koristiti blago sredstvo na bazi kiseline jer se na tom dijelu klima uređaja često stvaraju tvrdokorne mrlje i nakupljaju razne nečistoće. Vanjsku jedinicu možete očistiti i posebnim sredstvom za čišćenje klima uređaja.

Naravno, podrazumijeva se da bi vanjska jedinica vašeg klima uređaja trebala biti lako dostupna kako biste joj mogli sigurno pristupiti. Ako to nije slučaj, nemojte riskirati već čišćenje vanjske jedinice klima uređaja prepustite stručnjacima.

 klima-uredjaj.jpeg Izvor: UNSPLASH

Poprskajte ili izlijte malu količinu sredstva za čišćenje na krpu i temeljito obrišite vanjsku jedinicu klima uređaja. Obratite posebnu pozornost prilikom čišćenja električnih dijelova jer su oni posebno osjetljivi.

Kod vanjske jedinice klime treba provjeriti rad ventilatora, zatim da li je rešetka čista, radi li kompresor te stanje freona. Budući da to često zahtijeva korištenje posebnih alata, preporuča se da detaljan pregled i provjeru vanjske jedinice klima uređaja prepustite ovlaštenom servisu.

Čišćenje unutarnje jedinice klima uređaja

Prilikom čišćenja unutarnje jedinice klima uređaja također treba pročitati dio o održavanju unutrašnjosti klima uređaja u korisničkom priručniku. Ovo je od posebne važnosti ako vaš klima uređaj ima poseban filtar koji zahtijeva delikatno čišćenje ili poseban tretman.

Provjerite je li klima uređaj isključen i je li kabel za napajanje izvučen iz zidne utičnice, zatim otvorite poklopac klima uređaja i podignite ga. Ispod haube nalaze se filtri klime koje biste trebali skinuti kako biste ih očistili i oprali.

Filtre klima uređaja možete očistiti tako da ih namočite u mlaku vodu i dodate sredstvo za čišćenje klima uređaja ili malo sapuna ili deterdženta za pranje posuđa.

 Klima uredjaj (3).jpg Izvor: Max Vakhtbovych, Pexels

Ostavite filtre potopljene do 30 minuta, zatim ih isperite pod mlazom mlake vode. Ako filtre želite dodatno dezinficirati možete krpu preliti s malo 70-postotnog alkohola i njome prebrisati filtre te ih ponovno isprati pod mlazom mlake vode. Nakon što ste očistili i dezinficirali filtre ostavite ih sa strane dok se potpuno ne osuše, a zatim ih vratite u klima uređaj.

Dok su filtri vani možete uzeti usisavač i njime pažljivo usisati višak prašine i prljavštine iz unutrašnjosti klima uređaja. Za kompletno, detaljno čišćenje unutarnje jedinice klima uređaja najbolje je pozvati ovlaštenog servisera.

Koliko često treba čistiti klima uređaj?

Takozvani "veliki servis" klime dovoljno je napraviti jednom godišnje, a filter klime možete očistiti jednom mjesečno. Ako živite u kućanstvu s mnogo pušača preporučuje se čišćenje filtra jednom u svaka dva tjedna ili čak svaki tjedan.

Planirate li ozbiljnije i temeljitije čišćenje klima uređaja, vjerojatno je najsigurnije taj posao prepustiti profesionalcima. Za onaj dio čišćenja koji možete sami obaviti slijedite smjernice koje ste mogli pročitati u ovom tekstu, uz obvezno poštivanje uputa iz priručnika proizvođača. Redovitim održavanjem klima uređaja produljuje se radni vijek uređaja, a zrak u vašem stambenom ili radnom prostoru čini čišćim i zdravijim.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI