KUPNJA KLIMA UREĐAJA: Na što obavezno treba obratiti pozornost? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KUPNJA KLIMA UREĐAJA: Na što obavezno treba obratiti pozornost?

Autor Davor Dakić

Temperature zraka su sve veće i veće, noći su toplije – vrijeme je za klima uređaj

 Klima uredjaj (1).jpg Izvor: Mohamed Hassan,Pixabay

U svijetu je u 2021. godini isporučeno 6 milijuna sobnih klima uređaja, što je povećanje od gotovo 10 posto u odnosu na 2020. godinu. Sobni klima uređaji su jeftina i energetski učinkovita alternativa za hlađenje jedne ili dvije prostorije.

Prosječno kućanstvo troši 13 posto svog godišnjeg proračuna za komunalne usluge, prema Energy Staru. Stoga je važno odabrati pravu jedinicu za hlađenje. Premali klima uređaj teško će ohladiti prostoriju dok će preveliki odnosno prejak prebrzo hladiti prostor i neće istovremeno uklanjati dovoljno vlage. Sjedit ćete, raditi ili ležati u hladnom, ali vlažnom prostoru.

 Klima uredjaj (4).jpg Izvor: Max Vakhtbovych, Pexels

Prilikom kupnje klima uređaja provjerite veličinu prostorije koju ćete hladiti kako biste izabrali između malog, srednjeg ili velikog klima uređaja. Raspitajte se i koliko energije troši uređaj koji uđe u uži izbor. Ukoliko je prostorija izložena Suncu, povećajte snagu za 10 posto od preporuke za prostor u koji ugrađujete klima uređaj odnosno smanjite potrebnu snagu za 10 posto ako je prostorija manje osunčana i često u hladu. Ako se jedinica nalazi u kuhinji tada se dodatno posavjetujte sa stručnjacima.

Ne zaboravite niti na buku koju uređaj proizvodi – neće vam biti ugodno niti danju niti noću ako proizvodi buku. Proizvođači će uvijek naznačiti najmanju razinu buke, ali je pitanje koliko će klima uređaj biti bučan pri najvišim postavkama, a ne samo pri najštedljivijim. Nekad ćete jednostavno trebati jače hlađenje, ako je prostorija koju hladite na zapadnoj strani s koje dolazi direktno sunčeva svjetlost.

 Klima uredjaj (3).jpg Izvor: Max Vakhtbovych, Pexels

Provjerite najprije što nude najskuplji uređaji, koje su to karakteristike i funkcionalnosti koje bi vam mogle dobro doći. Na primjer, nema smisla hladiti maksimalno prostor ako u njemu ne boravite cijelo vrijeme – rješenje je mogućnost programiranja ili još bolje daljinska prilagodba putem aplikacije na pametnom telefonu ili čak u vožnji automobilom. Sve veći broj automobila podržava smart home rješenja koja se mogu kontrolirati preko ekrana u vozilu.

Prilikom ugradnje u prostoriju pripazite u koji dio ugrađujete klimu jer je za najučinkovitije rashlađivanje prostora bitno usmjeriti zrak u središte. Možda nećete moći smjestiti jedinicu na takvu poziciju u prostoriji – provjerite omogućuje li uređaj usmjeravanje zraka udesno i ulijevo.

 Klima uredjaj (2).jpg Izvor: Mohamed Hassan,Pixabay

Nemojte smještati jedinicu za rashlađivanje u blizini uređaja koji stvaraju toplinu (televizori, svjetiljke, blizina kuhinjskih uređaja). Ne zaboravite na smještaj filtra kojeg ćete morati često provjeravati želite li da klima uređaj dugo vremena ispravno radi i upuhuje kvalitetan zrak.

Trajanje jamstva također može nešto reći o kvaliteti i pouzdanosti marke čiji uređaj planirate kupiti. Radi li se o manje poznatoj ili gotovo nepoznatoj marci vrlo je često strategija takvih brendova veći broj godina jamstva, ali je pitanje koliko ćete dugo čekati na popravak ukoliko se nešto pokvari usred ljeta i paklenih vrućina. Dugo jamstvo nekada može biti trik.

 Klima uredjaj (5).jpg Izvor: Max Vakhtbovych, Pexels

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI