ZANIMA LI VAS KAKVOĆA ZRAKA KOJI UDIŠEMO? Saznali smo imamo li čišći zrak zimi ili ljeti | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZANIMA LI VAS KAKVOĆA ZRAKA KOJI UDIŠEMO? Saznali smo imamo li čišći zrak zimi ili ljeti

Autor Krunoslav Ćosić

Pitali smo stručnjake hoćemo li s dolaskom ljeta imati manje, isto ili veće zagađenje zraka te kako se za Hrvatsku može provjeriti trenutačna kvaliteta zraka

  Izvor: Shutterstock

Covid-19 donio nam je čišći zrak zbog lock downa u proljeće 2020. kada je količina onečišćenja uzrokovana prometom svedena na vrlo niske razine.

 young;person;child;pollution;anti;polluted;air;city;street;global;warming;smoke;breathing;difficulties;quality;poor;boy;sad;traffic;lights;teenage;one;category_code_healthcare Izvor: Profimedia

„Grijanje malih kućanstava na drva najčešći je uzročnik onečišćenja zraka u cijeloj Hrvatskoj. U Zagrebu značajan izvor su i toplane. Osim toga, na kvalitetu zraka utječu i drugi faktori, kao što su prvenstveno meteorološke prilike, zemljopisni uvjeti, blizina izvoru onečišćenja te kemijske reakcije (npr. stvaranje ozona pod utjecajem sunčeve svjetlosti i sl.). U zimskim mjesecima imamo dosta magle i vlage koja zadržava čestice pri tlu dok se ljeti te čestice brže rasprše,“ objasnila je dr. sc. Božica Šorgić iz Instituta OIKON.

 dr. sc. Božica Šorgić
dr. sc. Božica Šorgić
Izvor: OIKON

Dakle, ljeti je zrak ipak čišći, a završava i sezona grijanja koja je jedan od glavnih uzročnika onečišćenja lebdećim česticama (PM10 i PM2,5) i dušikovim dioksidom (NO2). Možemo reći da je loš zrak iza nas, barem u naredna 3-4 mjeseca, čemu se svi možemo veseliti, osim možda alergičara.

Ali „uz grijanje, značajan uzročnik onečišćenja zraka u Hrvatskoj je cestovni promet, koje ne dolazi samo od ispušnih plinova motora već i od trošenja guma i kočnica, ali i emisije iz industrije. Što je isto tako razlog za manjem onečišćenju gradova u ljetnim mjesecima u odnosu na zimske mjesece zbog godišnjih odmora i odlaska ljudi. Međutim, ljeti su uzrok onečišćenju zraka šumski požari i saharski pijesak. Također, jedan dio onečišćenja tijekom cijele godine dolazi nam prekogranično iz susjednih zemalja Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Mađarske, Italije, Njemačke, čak i Poljske,“ nastavlja Šorgić.

 air;pollution;smoke;chimney;industrial;environment;environmental;atmospheric;emission Izvor: Profimedia

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), onečišćenje zraka najveći je ekološki rizik za zdravlje u Europskoj uniji (EU). Onečišćenje zraka svake godine u EU-u prouzroči otprilike 400 000 slučajeva preuranjene smrti i vanjske troškove povezane sa zdravljem u visini od više stotina milijardi eura. Stanovnici gradskih područja posebno su izložena skupina. Lebdeće čestice, dušikov dioksid i prizemni ozon onečišćujuće su tvari u zraku odgovorne za većinu tih slučajeva preuranjene smrti

Kakva je kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj

Kakva je trenutačna kvaliteta zraka u Hrvatskoj i kroz godine može se provjeriti na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na kojima se nalaze podaci po mjernim postajama diljem zemlje i koje prate pet ključnih onečišćujućih tvari: lebdeće čestice (PM10 i PM2,5), ozon (O3), dušikov dioksid (NO2), sumpor dioksid (SO2).

Jedan takav prikaz upravo pokazuje vidljivo smanjenje onečišćenja u ljetnim mjesecima (mjerna postaja Zagreb-1 2019. godine):

 Dnevne koncentracije PM10 na mjernoj postaji državne mreže za praćenje kvalitete zraka Zagreb-1 tijekom 2019. godine (crvena crta predstavlja dozvoljene vrijednosti tzv. granične vrijednosti u jednom danu)
Dnevne koncentracije PM10 na mjernoj postaji državne mreže za praćenje kvalitete zraka Zagreb-1 tijekom 2019. godine (crvena crta predstavlja dozvoljene vrijednosti tzv. granične vrijednosti u jednom danu)
Izvor: iszz.azo.hr

Za one koje zanima više, sve izvore emisija ovih tvari u zrak na području Republike Hrvatske svrstane po grupama kao što su industrija, javne energane, mala ložišta, poljoprivreda moguće je provjeriti na EMEP portalu

Europska unija, pa tako i Hrvatska, intenzivno radi na smanjenju onečišćenja zraka. Direktiva o kvaliteti zraka EU-a utvrđuje norme kvalitete zraka za koncentracije onečišćujućih tvari u zraku koji udišemo.

U RH trenutačno su na snazi Zakon o zaštiti zraka iz 2019. godine (NN 127/19) te Uredba o razinama onečišćujućih tvari u zraku iz 2020. godine (NN 77/20). Iako prema podacima Europske agencije za zaštitu okoliša (European Environment Agency) u posljednjih tridesetak godina bilježimo stalno smanjenje emisija ovih onečišćujućih tvari u zraku, još uvijek nam je ostalo dosta posla na poboljšanju kvalitete zraka, posebno u velikim gradovima. Detaljnije na sljedećoj fotografiji:

 Emisije PM10 u razdoblju 1990 – 2018. godine na području EU (EEA: https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/dashboards/air-pollutant-emissions-data-viewer-3)
Emisije PM10 u razdoblju 1990 – 2018. godine na području EU (EEA: https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/dashboards/air-pollutant-emissions-data-viewer-3)
Izvor: eea.europa.eu

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI