EGZOSKELETNA ČIZMA: Uz nju se osobe s poteškoćama mogu kretati | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EGZOSKELETNA ČIZMA: Uz nju se osobe s poteškoćama mogu kretati

Autor Ivan Vukić

Pomoć za ljude s poteškoćama u kretanju uz koju će se vratiti u svijet

 Egzoskeletna čizma (5).jpg Izvor: Stanford University / Ferrari / Profimedia

Razvijena je robotska čizma koja osobu koja ju nosi dodatno gura, pri svakom koraku. Dizajnirana je kako bi pomogla osobama s poteškoćama u kretanju, posebice starijima. Plan je omogućiti ljudima s poteškoćama u kretanju da se kreću svijetom kako i kada žele.

Istraživački tim koji stoji iza čizme odnosno egzoskeleta za potkoljenicu vjeruje da će tehnologija biti spremna za komercijalizaciju u sljedećih nekoliko godina. Za razliku od drugih egzoskeleta dizajniranih da koriste mehaniku, kako bi ljudima dali dodatnu snagu, čizma je personalizirana za svakog korisnika.

 Egzoskeletna čizma (2).jpg Izvor: Stanford University / Ferrari / Profimedia

Pri hodanju se koristi strojno učenje te prikupljaju informacije o korisnicima. Koristi se emulator velikih, nepokretnih, skupih laboratorijskih postavki koji može pokazati kako najbolje pomoći ljudima za korištenje izvan laboratorija.

Sa studentima i volonterima spojenim na emulatore istraživači su prikupili podatke o kretanju i potrošnji energije kako bi razumjeli kako je način na koji osoba hoda s egzoskeletom povezana s količinom energije koju koristi.

 Egzoskeletna čizma (3).jpg Izvor: Stanford University / Ferrari / Profimedia

Tim kaže da je potrebno oko sat vremena hodanja da se egzoskelet navikne na korisnika, ali kada to učini nudi uštedu energije i povećanje brzine jednako kao da ispustite ruksak od 14 kg. Čizmu su razvili inženjeri sa Sveučilišta Stanford u SAD-u.

 Egzoskeletna čizma (1).jpg Izvor: Stanford University / Ferrari / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI