ZA PROTETSKE UDOVE: Znanstvenici razvijaju umjetnu kožu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZA PROTETSKE UDOVE: Znanstvenici razvijaju umjetnu kožu

Autor Igor Martić

Cilj mnogih znanstvenika je koža koja funkcionalno podsjeća na ljudsku kožu

 Hidrogel zdravstvo (3).jpg Izvor: Kai Jacobson/UBC Faculty of Applied Science / Ferrari / Profimedia

Znanstvenici razvijaju umjetnu kožu koja bi se mogla koristiti u protetskim udovima amputiranih osoba. U pravoj koži električni naboji neposredno ispod nje prenose informacije u mozak i leđnu moždinu o vašem okruženju kao što su fluktuacije temperature, promjene u teksturi, vibracije i bol.

Repliciranje ove senzorne složenosti bio je cilj mnogih znanstvenika koji traže umjetnu kožu koja funkcionalno podsjeća na ljudsku kožu. Obećavajući, ultraosjetljivi materijal koji se zove hidrogel već se dugo koristi.

 Hidrogel zdravstvo (5).jpg Izvor: Kai Jacobson/UBC Faculty of Applied Science / Ferrari / Profimedia

Hidrogel se smatra prvim biomaterijalom dizajniranim za ljudsko tijelo. Hidrogelovi su mekani, fleksibilni, vrlo upijajući i mogu se konstruirati za samoizlječenje. Hidrogel također stvara električne naboje kada ga se dodirne, zbog nabijenih molekula unutar njih.

Znanstvenicima do sada nije bilo nije jasno kako to hidrogelovi mogu učiniti. Sada su istraživači otkrili da pritisak primijenjen na hidrogel mijenja distribuciju nabijenih molekula zvanih ioni unutar materijala i stvara električno polje.

 Hidrogel zdravstvo (4).jpg Izvor: Kai Jacobson/UBC Faculty of Applied Science / Ferrari / Profimedia

Ovo otkriće potvrđuje potencijal hidrogela kao umjetne kože nalik ljudskoj i može potaknuti biomedicinske primjene koje mijenjaju život, poput isporuke lijekova ili umjetnih udova.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI