PROTETSKA RUKA: Može se pomjerati uz pomoć kontrole uma | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PROTETSKA RUKA: Može se pomjerati uz pomoć kontrole uma

Autor Igor Martić

I to bez direktnog spajanja na mozak osobe s amputacijom

 Protetska ruka (1).jpg Izvor: University of Minnesota / Ferrari / Profimedia

Znanstvenici Sveučilišta u Minnesoti razvili su tehnologiju koja osobama s amputiranim dijelovima tijela omogućuje pomjeranje protetske ruke koristeći samo svoje misli. Razvili su način na koji mogu prisluškivati moždane signale osobe - putem neuralnog čipa ugrađenog u ruku učinkovito čitajući pacijentove misli.

Ovo otvara vrata za nove tretmane neuroloških bolesti i manje invazivne alternative operacijama mozga za kontrolu protetskih gornjih udova. Tehnologija je djelo američkog tima i industrijskih suradnika na znanstvenom i tehničkom koledžu Sveučilišta Minnesota.

Mnogi trenutni komercijalni protetski udovi koriste sustav kabela i pojasa koji kontroliraju ramena ili prsa. Napredniji udovi koriste senzore kako bi uhvatili suptilne pokrete mišića u pacijentovom postojećem udu iznad uređaja.

 Protetska ruka (3).jpg Izvor: University of Minnesota / Ferrari / Profimedia

 Protetska ruka (2).jpg Izvor: University of Minnesota / Ferrari / Profimedia

No, obje opcije mogu biti glomazne, neintuitivne i zahtijevaju mjesece vježbanja kako bi amputirani naučili kako ih pomicati. Istraživači na sveučilišnom odjelu za biomedicinsko inženjerstvo stvorili su mali, implantabilni uređaj koji se pričvršćuje na periferni živac u ruci osobe.

U kombinaciji s računalom s umjetnom inteligencijom i robotskom rukom uređaj može čitati i interpretirati moždane signale dopuštajući osobama s amputacijom gornjih udova kontroliru ruku koristeći samo svoje misli.

Sudionik istraživanja Cameron Slavens s tehnologijom postavljenom na njegov desni biceps može pomicati prste i podizati predmete poput kutije i boce za piće.

 Protetska ruka (4).jpg Izvor: University of Minnesota / Ferrari / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI