NEMA RAZLOGA NEZADOVOLJSTVU Bitcoin doživljava pad, ali i dalje je debelo u plusu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEMA RAZLOGA NEZADOVOLJSTVU Bitcoin doživljava pad, ali i dalje je debelo u plusu

Autor Davor Dakić

Za samo nekoliko dana vrijednost bitcoina se poprilično srozala, ali usporedbom s vrijednošću od prije godinu dana razloga za nezadovoljstvo baš i nema

  Izvor: Profimedia

Naravno, sve ovisi u kojem ste se trenutku uključili u kriptovalute odnosno bitcoin koji je predstavljen u 2009. godini. Ako ste u igri točno godinu dana od danas, tada je vrijednost bitcoina bila ogromnih 9000 dolara. U srpnju cijena prelazi 10.000 USD i uz nešto povećanja prema 11 ili 12 tisuća USD nema nekih velikih oscilacija - do listopada kada ide iznad 13.000 USD.

Od tog trenutka ponovo počinje rast, a 20.000 USD za jedan bitcoin događa se u prosincu 2020. Slijedi rast te odmah poslije Nove godine cijena prelazi granicu od 30.000 USD. 9 siječnja jedan bitcoin vrijedi nevjerojatnih 40.500 USD, a prema kraju siječnja ponovo pada prema 32.000 USD.

 Bitcoin vrijednost unatrag godinu dana
Bitcoin vrijednost unatrag godinu dana
Izvor: Coindesk

U veljači cijena ponovo strelovito raste te oko 7. veljače ponovo prelazi 40.000 USD, a u drugoj polovici veljače probija granicu od 50.000 USD. 15. ožujka jedan bitcoin vrijedi nešto više od 60.000 američkih dolara, čemu pridonosi odluka Elona Muska o mogućnosti kupnje električnih automobila Tesla s kriptovalutom bitcoin.

Cijena ponovo nastavlja oscilirati pa i padati prema 52.000 USD, a 16. travnja 2021. ponovo probija barijeru i jedan bitcoin vrijedi oko 63.300 USD. Najveća vrijednost koju je postigao je 64.829 USD: Pred kraj travnja cijena pada na oko 48.000 USD, slijedi rast do 58.000 USD, a onda slijedi silazna putanja koju je prema dolje pogurao Elon Musk s izjavom koja je mnogima u svijetu stvorila mučninu u želucu.

 Elon Musk
Elon Musk
Izvor: Profimedia

Tesla automobili više se ne mogu kupovati s bitcoin valutom, a razlog je pozadina stvaranja (rudarenja) ove kriptovalute, koju stvaraju moćna računala širom svijeta, a pri tome troše velike količine energije ne samo za rad moćnih procesora i grafičkih kartica nego i za njihovo hlađenje.

Radi li se o igri u kojoj će Musk zaraditi jako puno novca, s obzirom da je ne tako davno podržao dogecoin valutu? Činjenica je kako ovoj "meme valuti" cijena počinje rasti u siječnju i veljači, stabilizira se do travnja da bi sredinom travnja počeo nagli rast.

 Dogecoin vrijednost unatrag godinu dana
Dogecoin vrijednost unatrag godinu dana
Izvor: Coindesk

Do prije samo nekoliko mjeseci dogecoin je vrijedio 0,002 do 0,003 USD a zatim cijena 8. veljače ove godine raste na 0,08 USD. Sredinom travnja vrijedi 0,37 USD te 0,41 USD pa malo pada te ponovo raste da bi svoj vrhunac vrijednosti od 0,74 USD dogecoin dostigao prije desetak dana.

Što će se događati u budućnosti? To zaista nitko ne zna, kao što nije mogao niti pretpostaviti sadašnje vrijednosti - jedni kriptovalutama prognoziraju svijetlu budućnost i očekuju da bi do kraja 2021. godine bitcoin mogao dostići 100.000 USD. Postavlja se pitanje, a zašto ne bi dostigao 200.00 USD?! Drugi pak smatraju da je to balon koji će se ispuhati. Ne znamo jel netko nazvao telefonske brojeve koji se na lokalnim televizijama mogu nazvati oko ponoći. Možda oni s druge strane ekrana znaju...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI