LG JE ISPAO IZ UTRKE: Kako stoje ostali proizvođači pametnih telefona? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

LG JE ISPAO IZ UTRKE: Kako stoje ostali proizvođači pametnih telefona?

Autor Ivan Vukić

31. srpnja ove godine LG će prestati s proizvodnjom pametnih telefona, nakon višegodišnjih gubitaka koje je imala ova LG-jeva jedinica

  Izvor: Profimedia

Vremena se mijenjaju, dolaze novi igrači. Tako je to oduvijek, unatrag 40-ak godina koliko se proizvode mobiteli. Sjećamo se nekadašnjih lidera, proizvođača koji su obilježili desetljeća unatrag – Nokia, Siemens, Ericsson, Benefon, BlackBerry…

Popisu će se na ljeto pridružiti i južnokorejski LG, a upitni su odjeli još nekih velikih proizvođača pametnih telefona u svijetu. Tržište je nevjerojatno konkurentno, stoji u službenoj LG-jevoj objavi povodom odluke o ukidanju poslovanja s pametnim telefonima.

 smartphone;cellphone;mobile;phone;device;technology;economy;business;lg;zarchive;IGOR3221.jpg;Press;category_code_bus Izvor: Profimedia

Istovremeno, ovim izlaskom LG ulazi u područja koja imaju evidentan rast – proizvodnja komponenti za električna vozila, povezani uređaji, pametne kuće, robotika, umjetna inteligencija, rješenja za poslovanje između tvrtki (business to business), a zanimaju ih i razne platforme i servisi.

Dakle, LG-jev logo ćemo i dalje viđati na mnogim uređajima, samo što to neće biti pametni telefoni. Ako se vratimo u 2007. godinu, poznat je podatak kako je pametni telefon s kapacitivnim ekranom, s kojim se proslavio Appleov iPhone, LG imao već ranije – bila je to LG Prada iz 2006. godine, ali Apple ih je prestigao s predstavljanjem i pobrao vrhnje.

 TELECOMMUNICATIONS;SMARTPHONE;MOBILE TELEPHONY;computing and information technology;telecommunication equipment;wireless technology;economic sector;economy;business and finance;category_code_fin Izvor: Profimedia

Kineski brandovi Huawei i Xiaomi u posljednjim su godinama izuzetno uspješni i izvan domaćeg tržišta, zbog čega je LG-jev udio na tržištu pametnih telefona pao na (male) jednoznamenkaste brojke. Counterpoint procjenjuje da je LG u 2020. godini isporučio 24,7 milijuna pametnih telefona što je ekvivalent udjelu od samo 1,9 posto. LG je time zauzeo deveto mjesto, a ispod njega je kineski Tecno s udjelom od 1,7 posto.

A iznad LG-ja su Lenovo (2,5 posto), nevjerojatno napredujući u posljednje vrijeme kineski Realme (3,2 posto), Vivo (8,1 posto), Oppo (8,4 posto), Xiaomi (10,9 posto). Među prvu trojku ušli su Huawei s 14,1 posto udjela, Apple na drugom mjestu drži udio od 15,1 posto dok je već godinama vodeći Samsung na prvom mjestu s udjelom od 19,2 posto, objavio je Statista. Prije desetak godina Samsung je na tronu smijenio Nokiju, nakon 14 godina vladanja scenom mobilnih telefona u svijetu.

  Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI