MINUS ILI PLUS Rastu li ili padaju isporuke pametnih telefona u svijetu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

MINUS ILI PLUS Rastu li ili padaju isporuke pametnih telefona u svijetu

Autor Krunoslav Ćosić

Što se događa s godišnjim isporukama pametnih telefona?

 Pametni telefoni (1) Izvor: Photology1971 / Alamy / Alamy / Profimedia

IDC predviđa porast isporuka 5G smartphoneova odnosno pad isporuka 4G telefona. U Kini IDC ne predviđa rast, a isto to smatraju i za 2022. godini.

Hoće li se u 2021. godini ukupno u svijetu isporučiti na 1,4 milijardi pametnih telefona? IDC smatra da se će to dogoditi, a kao razlog ističe sposobnost ove grane industrije u prevladavanju dugotrajne oskudice komponenti i izazove povezane s logistikom odnosno prijevozom.

IDC predviđa da će globalne isporuke pametnih telefona u 2021. biti 5,3 posto više u odnosu na prethodnu godinu te će dosegnuti 1,4 milijardi jedinica. Razlog za takvu procjenu je sposobnost industrije da prevlada dugotrajnu oskudicu komponenti i čipova te izazove povezane s logistikom i prijevozom.

 Pametni telefoni (2) Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

IDC očekuje da će isporuke 5G uređaja u 2021. biti 117 posto veće, a za 4G telefone očekuju pad od 22,5 posto, prenosi Mobile World Live. Za razliku od Kine, primjetna je snažna potražnja u svim ostalim regijama. Očekuje se da će se tako nastaviti i u narednim godinama, donoseći "zdrav dugoročni rast".

Ipak, unatoč tim predviđanjima, tvrtka je snizila svoju prognozu rasta za 2021. sa 7,4 posto na 5,3 posto odnosno za 2022. s 3,4 posto na 3 posto. Isporuke su u trećem tromjesečju 2021. pale za gotovo dvostruko više nego što se očekivalo te IDC predviđa jednoznamenkast pad na svim teritorijima u tekućem razdoblju.

 damage,repair,agent,argument,auto,expert,upset,smartphone,woman, Izvor: Shutterstock

Nabila Popal, direktorica istraživanja IDC Mobility and Consumer Device Trackers, izjavila je da je globalna nestašica čipova utjecala više na 4G uređaje nego na 5G, za što vjeruje da će ubrzati skok na sljedeću generaciju uređaja.

Tvrtka je prognozirala "skromni, ali zdrav" CAGR od 3,5 posto od 2023. potaknut zaostalom potražnjom, opadanjem ASP-a i daljnjim prijelazom s običnih telefona s tipkama (feature phones) na pametne telefone.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI