USPORITE MALO: Naručujete robu preko trgovine Temu? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

USPORITE MALO: Naručujete robu preko trgovine Temu?

Autor Krunoslav Ćosić

Temu je u posljednje vrijeme izuzetno povoljan i brz način za naručivanje odjeće

 Temu (2).jpg Izvor: onemorepicture / Thorsten Wagner / imago stock&people / Profimedia

Internetske trgovine su doživjele ekspanziju u post korona vremenu, ali vjerojatno nitko nije očekivao toliki rast isporuka i toliki promet. Utjeće to i na kapacitete svjetskog zračnog prometa, a uz aplikaciju Temu tu je još jedan kineski div - Shein.

Brzi uspon kineskih e-trgovina usmjerenih na "fast fashion" okreće globalni zračni prijevoz tereta naglavačke, objavio je novinky.cz. Sve e-trgovine se natječu za ograničeni prostor u zračnom prijevozu kako bi zadovoljile zahtjeve potrošača za što bržom dostavom robe iz tvornica u Kini.

Iako se smatra kako na zračni teretni promet najveći utjecaj ima kriza u Crvenom moru, stručnjaci kažu kako to nije točno nego je problem e-trgovina.

 Shein.jpg Izvor: vicva / Alamy / Alamy / Profimedia

Shein, Temu iz PDD grupe i TikTok Shop iz ByteDancea nedavno su pokrenuli online kupnju u SAD-u. Isporuku većine svojih proizvoda izravno iz tvornica u Kini isporučuju kupcima zrakoplovom, u paketima s pojedinačnom adresom.

Prema izvješću američkog Kongresa iz lipnja 2023. Shein i Temu zajedno pošalju gotovo 600.000 paketa u Sjedinjene Države svaki dan, a njihova sve veća popularnost povećava troškove zračnog prijevoza iz azijskih središta poput Guangzhoua i Hong Konga. To bi moglo uzrokovati manjak kapaciteta.

Prema podacima koje je prikupio Cargo Facts Consulting, Temu isporučuje oko 4000 tona dnevno, Shein 5000 tona, Alibaba.com 1000 tona, a TikTok 800 tona. To je jednako otprilike 108 teretnih Boeing 777 dnevno, kažu u konzultantskoj kući.

 Temu.jpg Izvor: onemorepicture / Thorsten Wagner / imago stock&people / Profimedia

Kupci preko Sheina kupuju najviše jeftinu odjeću poput majica za 10 dolara i kratkih biciklističkih hlača od 5 dolara. Shein čini čak jednu petinu globalnog tržišta brze mode, mjereno prodajom, a potaknuo je rast kineske industrije e-trgovine, prema podacima Coresight Researchu.

Brza moda sada čini polovicu ukupnih kineskih prekograničnih isporuka e-trgovine i zauzima oko jednu trećinu globalnih teretnih zrakoplova na velikim udaljenostima, smatraju u tvrtki za prekogranični prijevoz Baixiao.com.

Rast Sheina i Temua istiskuje prostor za druge industrije na zračnim teretnim letjelicama, baš kao što globalne tvrtke pokušavaju pronaći alternativne logističke mogućnosti zbog poremećaja u Crvenom moru. Za one koji su do sada koristili Crveno more jednostavno nema kapaciteta u zračnom prometu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI