5 savjeta za vaše iduće plaćanje putem interneta | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

5 savjeta za vaše iduće plaćanje putem interneta

Autor Krunoslav Ćosić

Savjeti će vam sačuvati i novac i živce, a pripazite i na svoj mobilni novčanik

 Kupovina preko interneta.jpg Izvor: Shutterstock

Uoči promotivnih dana (poput Crnog petka, Božića, Uskrsa, ljetne i zimske rasprodaje) neke trgovine prvo povećavaju cijene samo kako bi ih ponovno snizile i plasirale na tržište kao cijene s popustom.

Tijekom dužeg razdoblja pratite i uspoređujte cijene željenog proizvoda. Također, pomoću besplatnih internetskih alata možete uključiti obavijesti o sniženjima, savjetuje Europski potrošački centar Hrvatska.

Prijevare putem sučelja

„Dark patterns“ tj. prijevare putem sučelja su marketinški trikovi osmišljeni da manipuliraju potencijalnim kupcima i natjeraju ih na neplanirane kupnje. Neki od primjera su „Samo danas 50 posto popusta!“ ili „Požurite, preostala su još samo tri artikla!“ Primijetit ćete to i prilikom rezervacije smještaja ili kupnje avionskih karata kada će pisati da su ostala još samo dva slobodna sjedala.

 Online shopping kupovina (3).jpg Izvor: Pixabay

Prepoznavanje ovakvih postupaka kao prijevara može pomoći u smanjivanju pritiska kojeg moguće osjetite prilikom kupnje. Stoga, uzmite vremena i usporedite cijene i alternativne proizvode prije donošenja odluke o kupnji.

Nevjerojatna je moć koju ima vaša kreditna kartica

I na internetu se nude različiti načini plaćanja, od kojih svaki ima i prednosti i nedostatke. Prilikom plaćanja po računu, trgovcu ne morate otkriti svoje bankovne podatke, međutim, s druge strane, postoji rizik od prekoračenja roka za plaćanje.

 Kupovina pametni telefon kreditna kartica.jpg Izvor: Shutterstock

Platne usluge kao što su PayPal ili Klarna uglavnom nude zaštitu kupaca ali, u slučaju problema, komunikacija može biti kompliciranija budući da je uključena i druga strana. Iako se kreditna kartica smatra sigurnim sredstvom plaćanja postoji i druga prednost: u slučaju neisporučenog proizvoda ili prijevare plaćanje se u mnogim slučajevima može otkazati zahvaljujući postupku storniranja, tj. opoziva plaćanja (Chargeback). Da biste to učinili obratite se vašoj kartičnoj kući, ali imajte na umu da situaciju prvo morate pokušati riješiti s trgovcem.

Dvostruko zaključajte svoj mobilni novčanik

Beskontaktno je plaćanje doživjelo pravi procvat tijekom pandemije, što je dovelo do lakše kupnje i manje koraka prilikom kupnje. Sve više potrošača koristi i tzv. mobilne novčanike, tj. aplikacije za pametne telefone koje omogućuju pohranu svih bankovnih i kreditnih kartica kao i putnih karata i podataka o članstvu na jednom mjestu.

 Djevojka pametni telefon.jpg Izvor: Shutterstock

To je jako praktično, ali nije li ujedno i opasno imati sve te osjetljive podatke objedinjene zajedno, pogotovo u slučaju hakiranja ili gubitka mobitela? Općenito, mobilni se novčanici smatraju sigurnima. Vaši podaci su šifrirani i ne mogu ih vidjeti niti trgovci niti druge osobe.

Ipak, odabirom dvostruke provjere autentičnosti bolje ćete zaštitite svoj mobilni novčanik, a svakako postavite i dodatnu lozinku.

Odgoda plaćanja

„Kupi sada, plati poslije” nije uvijek dobra ideja jer sve više internetskih trgovina kao način plaćanja nudi mogućnost odgode. Takva opcija podrazumijeva da robu prvo zaprimite, a platite ju kasnije.

 Kupovina trgovina.jpg Izvor: Shutterstock

Opcija „kupi sada, plati poslije“ često ima oblik ugovora o kreditu. Na taj način proizvod možete isprobati prije nego što odlučite želite li ga zadržati, a u slučaju povrata, inače plaćeni iznosi se ne moraju vratiti jer plaćanje zapravo još niti nije izvršeno. Tako se dva načina plaćanja računa i plaćanje na rate neometano spajaju.

Istovremeno, ova pogodnost skriva i određene opasnosti. Nekima je to jedini način na koji si mogu priuštiti određeni proizvod. Savjet je da se suzdržite od kupnje i izbjegnete nenamjerno nakupljanje duga. Štoviše, ako ne platite na vrijeme, možda ćete morati doplatiti dodatne naknade.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI