SAVJETI ZA PAMETNU KUPOVINU: Ne kupujte gladni, provjerite web adresu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SAVJETI ZA PAMETNU KUPOVINU: Ne kupujte gladni, provjerite web adresu

Autor Ivan Vukić

Sve veći broj građana prelazi na online kupovinu, a tamo prijete i neke opasnosti

 Online shopping kupovina (1).jpg Izvor: Pixabay

Kupovina u virtualnim trgovinama odnosno web trgovinama ne razlikuje se previše od uobičajene u fizičkim trgovinama. I za jedno i za drugo mjesto morate imati novac koji ćete ponijeti sa sobom – i u klasičnoj trgovini ili u autobusu odnosno na ulici vas mogu prevariti i ukrasti vam novac. Tako je i u virtualnom svijetu.

Sigurno nećete ući u neku sumnjivu trgovinu nego idete na mjesta koja poznajete i koja su vam drugi preporučili. Tako je i u online trgovinama. Kad plaćate račun u nekoj trgovini, ako koristite gotovinu, sigurno niste ponijeli sav svoj novac sa sobom. Ako vas je strah online kupovine, kupite prepaid karticu u banci s određenim iznosom na računu (na primjer, 300 kuna).

 Online shopping kupovina (2).jpg Izvor: Pixabay

Kad idete u klasični super market, vjerojatno znate po što idete. Možda imate i neki popis. Isto vrijedi i za online kupovinu. Uđete li u trgovinu gladni, sigurno ćete potrošiti više novca. I u web shopu možete potrošiti više novca nego ste namjeravali.

Prije nego odete u trgovinu možda pogledate promotivne kataloge. Potražite popuste i u web shopu. Pretplatite se na newsletter i katalog će svaki tjedan dolaziti automatski u vaš mailbox odnosno sandučić elektronske pošte. Savjet je i da kupujete sami jer ćete tada trezvenije birati stvari, više provjeravati, paziti koliko kupujete. Kupovina u društvu je zabavna, ali je i veća šansa da ćete kupiti stvari koje vam baš i ne trebaju. Svidjet će se vašoj prijateljici.

 Online shopping kupovina (3).jpg Izvor: Pixabay

Kao što nekada nešto kupite rabljeno preko raznih oglasnika i zatim se nađete s prodavateljem odnosno kupite na daljinu, isto to možete obaviti i preko raznih online oglasnika koji automatski šalju robu, uz osiguranje da ćete ono što ste platili i dobiti. Stoga, pazite na kakvim mjestima kupujete, a uvijek provjerite i web adresu. Ako u njoj ne piše https nego samo http, odmah odustanite od takvog mjesta.

Ukoliko od prijatelja dobijete proslijeđene poruke u kojima se u nekim trgovinama nudi bon od 1000 kuna, kojeg možete iskoristiti klikom na link, nemojte nasjedati. Zanemarite taj link, ne prosljeđujte ga dalje i javite prijateljima da ne šire dalje takve poruke. Iako će u opisu linka pisati naziv nekog domaćeg trgovačkog lanca, odmah ispod će pisati i web adresa, a u njoj će uz naziv te trgovine sigurno pisati još nešto. Dakle, umjesto htttps://trgovina.hr, vjerojatno će pisati nešto u stilu htttp://wxl-trgovina.hr.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI