Europsko tržište pametnih telefona u trećem tromjesečju 2021. | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Europsko tržište pametnih telefona u trećem tromjesečju 2021.

Autor Krunoslav Ćosić

Na listi najprodavanijih za europsko tržište postoje i brandovi koje baš i ne viđamo u domaćim trgovinama

 Karta Europa.jpg Izvor: Pixabay

Kineski su brandovi sve uspješniji van granica Kine, ali na vrhu je Samsung koji se ne predaje i drži čvrsto prvo mjesto. Provjerili smo kakva je situacija na europskom tržištu.

Europsko tržište pametnih telefona uvelike se oporavilo od posljedica pandemije COVID-19, iako na prodaju sada utječe nedostatak čipova. Prodaja u trećem tromjesečju 2021. bila je niža za samo 1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali je bila 4% manja u odnosu na drugo tromjesečje 2021.

Neki dobavljači su imali sjajnu godinu. Direktor Counterpoint Researcha Jan Stryjak rekao je: “Xiaomi, Apple i OPPO stekli su značajan udio tijekom prošle godine. Xiaomi je nastavio dobro rasti na većini europskih tržišta dok je OPPO dobro prošao u zapadnoj Europi, čemu je pomoglo njegovo nedavno spajanje s OnePlusom. U međuvremenu, Apple je dobio dodatni poticaj lansiranjem iPhonea 13 pred kraj tromjesečja. Podsjetimo se, iPhone 12 lansiran je početkom četvrtog tromjesečja 2020.
Samsung je zadržao svoje prvo mjesto nakon što se uvelike oporavio od problema s opskrbom ranije tijekom godine. Ali i dalje pada, a spašavaju ga dobri rezultati i popularnost Galaxy Z Flip3 5g modela, osobito u zapadnoj Europi.”

 Prodaja pametnih telefona Europa Q3 2021.jpg Izvor: Counterpoint

Realme je jedan od najbrže rastućih brendova u Europi i čvrsto se etablirao među vodećih pet dobavljača s jakom prodajom u Rusiji, Španjolskoj i Italiji. I vivo također brzo raste, iako iz manje baze, dok se Motorola i Nokia vraćaju na tržište. Honor je također krenuo na europsko tržište u nadi da će preokrenuti sreću svojim prvim velikim lansiranjem u regiji nakon više od godine dana. U Hrvatsku je upravo stigao Honor 50, model koji je na kineskom tržištu ovoj nekada Huaweijevoj kompaniji donio 16,2 posto tržišta i treće mjesto.

Konačna lista izgleda ovako: Samsung je prvi s 30,4 posto udjela (pad 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine), slijedi Xiaomi s 23,6 posto (rast 51 posto), treći je Apple s 22,1 posto (24 posto rasta). Četvrti je Oppo s 10,1 posto i 112 posto rasta dok peti realme ima udio od 2,4 posto, ali imaju godišnji rast od čak 16 posto.

Vivo je šesti s 1,8 posto (rast 238 posto), Motorola ima 1,1 posto udjela (rast 47 posto), a slijede Nokia (HMD Global) s 0,9 posto udjela i 24 posto rasta te Honor s 0,5 posto udjela (pad od 90 posto) i Huawei na desetom mjestu s također 0,5 posto udjela i padom od 94 posto. Svi ostali proizvođači čine udio od 6,7 posto, što je pad od 37 posto u odnosu na treći kvartal 2020. godine.

Uspoređujući podatke s drugim kvartalom 2021. godine, Samsung i Xiaomi imaju pad po 6 posto. Svi sljedeći proizvođači su imali rast: Apple 5 posto, Oppo 2 posto, realme 12 posto, vivo 22 posto, Motorola 45 posto, a Nokia 26 posto. Honor ima pad 57 posto, a Huawei 65 posto.

 Prodaja pametnih telefona Europa Q3 2021 (2).jpg Izvor: Counterpoint

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI