Njihovo suparništvo datira još iz pionirskih dana osobnih računala | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Njihovo suparništvo datira još iz pionirskih dana osobnih računala

Autor Davor Dakić

Microsoft je ponovno ispred Applea, zauzevši titulu najvrjednije javne tvrtke na svijetu

 Microsoft Apple (2).jpg Izvor: Andre M. Chang / Zuma Press / Profimedia

Prvi put od srpnja 2020. i tek drugi put od 2010. je proizvođač operativnog sustava Windows pretekao svog rivala iz Cupertina.

Nakon Appleovog izvješća o dobiti u četvrtom tromjesečju, koje je otkrilo u kojoj mjeri globalni nedostatak čipova utječe na proizvođača iPhonea, Microsoftova tržišna kapitalizacija je nadmašila Appleovu.

Apple je 2010. godine pretekao svog starog neprijatelja u smislu tržišne kapitalizacije. Tada se Microsoft borio sa sporom prodajom računala, a Apple je bio na valu uspjeha nakon lansiranja iPhonea u 2007. godini.

 Microsoft.jpg Izvor: Thiago Prudencio / Zuma Press / Profimedia

Međutim, posljednjih godina se Microsoft, pod vodstvom Satya Nadella, uspješno pokrenuo smanjivši svoju ovisnost o Windowsima i postavši vodeći igrač na rastućem tržištu poslovnih aplikacija temeljenih na oblaku. Od zatvaranja tržišta 3. studenoga 2021. Microsoftova tržišna kapitalizacija iznosila je 2,51 bilijuna dolara (2510 milijardi dolara), dok je Appleova iznosila 2,49 bilijuna dolara (2490 milijardi USD), podaci su koje prenosi Statista.

Kao što pokazuje grafikon obje su tvrtke doživjele vrtoglav rast cijene dionica i tržišne kapitalizacije u posljednjih nekoliko godina. Nakon što je Apple postao prva tvrtka vrijedna bilijun dolara u kolovozu 2018., tvrtki su trebale samo još dvije godine dok je prošla prekretnicu od dva bilijuna dolara, u kolovozu 2020. Microsoft je granicu od 2 bilijuna dolara prešao tek u lipnju 2021., ali nije imao pad nakon toga.

 Microsoft vs Apple.jpg Izvor: Statista

 Microsoft Apple (1).jpg Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI