PREDVIĐANJE: 60% osobnih računala isporučenih u 2027. bit će sposobno za AI | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PREDVIĐANJE: 60% osobnih računala isporučenih u 2027. bit će sposobno za AI

Autor Krunoslav Ćosić

Procvat generativne umjetne inteligencije bio je prijelomni trenutak za tehnološku industriju

 Prijenosno i laptop racunalo djevojka.jpg Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Središnji alat s kojim tvrtke i potrošači pristupaju modernoj produktivnosti i slobodnom vremenu su računala, a sada su isti ti uređaji spremni za značajnu transformaciju hardverskih i softverskih mogućnosti kako bi omogućili sljedeći val masovne upotrebe umjetne inteligencije.

Canalys očekuje brzi prodor računala s umjetnom inteligencijom na tržište u sljedeće četiri godine, a specijalizirani AI čipseti bit će bitni za računala s AI-jem. Kako se generativni alati umjetne inteligencije i dalje šire i tvrtke i potrošači aktivno integriraju značajke umjetne inteligencije kako bi poboljšali produktivnost i iskustvo u slobodno vrijeme.

Računala, koja su ključna za suvremeni rad i život, sada će se razvijati u softverskim i hardverskim domenama kako bi išla u korak s ovim trendom. Mnoga osobna računala opremljena snažnim CPU-ima i GPU-ima već mogu koristiti AI funkcionalnost, često kroz korištenje aplikacija temeljenih na oblaku.

 Isporuke 60 posto PC racunala bit će AI sposobne u 2027.jpg
Isporuke 60 posto PC računala bit će AI sposobne u 2027
Izvor: Canalys

Međutim, istinski smisleni slučajevi upotrebe umjetne inteligencije na osobnim računalima moraju dati prioritet odzivu u stvarnom vremenu, niskoj latenciji i poboljšanoj sigurnosti. Stoga, računalo "sposobno za AI" mora imati namjenski čipset ili blok za ubrzavanje AI računalstva. Istaknuti primjeri u trenutnom okruženju uključuju Qualcommov Hexagon Tensor Accelerator, Appleov Neural Engines, Intelov Movidius VPU i AMD-ov APU.

IBudući da se očekuje da će skupovi čipova posvećeni umjetnoj inteligenciji dugoročno postati uobičajeni u svim glavnim procesorima ovo jedino razlikovanje računala sposobnog za umjetnu inteligenciju moglo bi izgubiti svoje značenje.

Canalys predviđa da će se definicija razvijati kako se AI aplikacije diverzificiraju, prelazeći na nijansirani sustav ocjenjivanja temeljen na AI funkcionalnostima i mogućnostima svakog računala. Više procesora optimiziranih za umjetnu inteligenciju trebalo bi se objaviti u narednim kvartalima, a temeljito ispitivanje strateškog smjera i plana svakog proizvođača procesora ključno je za procjenu razvoja osobnog računala s AI-jem.

U četvrtom tromjesečju 2020. Apple je predstavio AI integraciju sa svojim M1 Neural Engineom. Uslijedio je daljnji razvoj te je Apple, do drugog tromjesečja 2023. s nadolazećom M3 serijom i Intelovim izlaskom iz Mac proizvoda, postao prvi proizvođač osobnih računala koji je u potpunosti sposoban za AI.

 Dolazak AI sposobnih PC procesora.jpg
Dolazak AI sposobnih PC procesora
Izvor: Canalys

I Qualcomm je poboljšao AI mogućnosti svog 8cx Gen3 čipseta temeljenog na ARM-u, s ciljem veće prisutnosti na tržištu s nadogradnjom koja dolazi u 2024., a koja uključuje Nuvia arhitekturu i integraciju Windows Copilota.

AMD je u području x86 predstavio svoju ponudu umjetne inteligencije s "Phoenix" Ryzen 7040 serijom u drugom tromjesečju 2023., čime je pretekao Intelov debi na Meteor Lakeu. Ovaj potez potaknuo je proizvođače osobnih računala da rano prihvate AMD-ovu tehnologiju, iskorištavajući zamah tržišta.

Do druge polovine 2024. AMD-ova očekivana serija 8050 obećava daljnja poboljšanja umjetne inteligencije. Intel je, unatoč svom kasnom ulasku naglasio AI ugradnjom Movidius VPU-a u svoju ponudu Meteor Lake.

S obzirom na Intelovu tržišnu dominaciju ova strategija trebala bi potaknuti značajnije usvajanje AI-PC-a od 2024. nadalje. Sa svojim nadolazećim izdanjima Arrow Lake i Lunar Lake Intel će povećati udio u pogledu AI čipseta, pozicionirajući se na čelu revolucije računala koja podržavaju AI.

Štoviše, dobavljači sa značajnim količinama isporuka mogu razmotriti razvoj vlastitih procesora koristeći ARM ili RISC-V arhitekturu. Iako bi ovaj pristup uključivao veće početne troškove on nudi optimizirane performanse, energetsku učinkovitost i poboljšanu sigurnost.

Procjenjuje se da će s vremenom, kako količine isporuka rastu, ova strategija dovesti do smanjenih troškova dajući dobavljačima veću otpornost i vlasništvo nad njihovom tehnologijom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI