U ZAPADNOJ EUROPI: Isporuke stolnih računala, prijenosnih računala i radnih stanica | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U ZAPADNOJ EUROPI: Isporuke stolnih računala, prijenosnih računala i radnih stanica

Autor Krunoslav Ćosić

Pad isporuka je i dalje primjetan, ali je istovremeno puno manji nego u Q1 2023

 Desktop racunalo (2).jpg Izvor: matteo bragaglio / Panthermedia / Profimedia

U drugom tromjesečju 2023. godine u Zapadnoj Europi je isporučeno 10,5 milijuna jedinica računala, u koja spadaju stolna računala, prijenosna računala i radne stanice, pokazuju podaci Canalysa. Isporuke su na godišnjoj razini pale 17%

To je bilo poboljšanje u odnosu na prethodni (Q1 2023) kvartal kada su isporuke pale 37%. Najnovija Canalyjeva prognoza tržišta osobnih računala pokazuje da je tržište na putu oporavka te se očekuje sekvencijski rast do kraja 2023. dok se u 2023. može očekivati snažniji oporavak.

Isporuke prijenosnih računala pale su za 12% na 8,6 milijuna jedinica u drugom tromjesečju 2023., što je bilo bolje od stolnih računala koja su pretrpjela strmoglavi pad od 33%, na 1,9 milijuna jedinica. U međuvremenu, zapadnoeuropsko tržište tableta značajno se smanjilo jer su isporuke pale za 31% na 4,4 milijuna jedinica. Canalys predviđa pad isporuka osobnih računala u Zapadnoj Europi za cijelu 2023. godinu za 13%, a tableta za 14%.

 Isporuke PC i tablet računala u Zapadnoj Europi, Canalys.jpg Izvor: Canalys

Nakon teške prve polovice 2023. zapadnoeuropsko tržište osobnih računala sada pokazuje znakove oporavka, smatra analitičar Canalysa Kieren Jessop. Očekuje se da će isporuka osobnih računala za mala i srednja poduzeća imati snažniju drugu polovicu godine, rast od 16% u usporedbi s drugom polovicom 2022.

Tržišta poput Španjolske, Portugala i Grčke trebala bi biti u fokusu dobavljača. Tržišta s većim high-end segmentom, poput Njemačke, Francuske i Švicarske, doživjet će djelomičan oporavak početkom 2024. Trend će se ubrzati u drugoj polovici sljedeće godine kako ekonomski pritisci popuštaju.

 Isporuke stolnih, prijenosnih racunala i radnih stanica u Zapadnoj Europi.jpg
Isporuke stolnih, prijenosnih računala i radnih stanica u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

 Isporuke tableta u Zapadnoj Europi, Canalys.jpg
Isporuke tableta u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

Fujitsu je najavio izlazak s europskog tržišta računala, a imali su 2,5% tržišnog udjela u stolnim računalima. Fujitsuovo povlačenje ostavlja vakuum za komercijalnu potražnju za računalima, posebno na njegovim jačim tržištima uključujući Njemačku i Austriju, gdje tvrtka drži tržišni udio od 12% odnosno 11% među velikim poduzećima.

Traže se obnovljena računala

Trenutna averzija prema velikim hardverskim izdacima u komercijalnom sektoru pomaže stimulirati tržište obnovljenih uređaja, smatra Kieren Jessop te dodaje:

“Anketa Canalysa među kanalskim partnerima u kolovozu 2023. pokazala je da više od dvije trećine ispitanika u regiji EMEA nudi neke usluge obnovljenih uređaja. Od toga, dvije trećine prijavilo je rastuću potražnju za obnovljenim osobnim računalima, što je povećanje od 10% otkako je istraživanje provedeno krajem 2021.“

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI