U PITANJU SU PATENTI: Huawei plaća Ericssonu, Ericsson plaća Huaweiju | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U PITANJU SU PATENTI: Huawei plaća Ericssonu, Ericsson plaća Huaweiju

Autor Krunoslav Ćosić

I jedna i druga kompanija će koristiti tehnologije onog drugog

 Ericsson sjedište Izvor: Shutterstock

Huawei i Ericsson sklopili su ugovor o licenciranju patenata. Radi se o dugoročnom globalnom ugovoru o licenciranju patenata s drugim dobavljačem koji pokriva odgovarajuću prodaju mrežne infrastrukture i potrošačkih uređaja kao i odobravanje pristupa tehnologijama onog drugog.

Kineski dobavljač je izjavio da sporazum pokriva patente bitne za širok raspon standarda koje su postavila tijela uključujući 3GPP, ITU, IEE i IETF, pokrivajući time 3G, 4G i 5G mobilne tehnologije.

Iako nije otkrivena duljina ugovora, ali je Emil Zhang, voditelj europskog odjela za zaštitu prava intelektualnog vlasništva u Huaweiju, rekao da je to prvi "dugoročni" ugovor koji su tvrtke sklopile, piše Mobile World Live. Što se tiče tantijema Zhang je samo izjavio da postoji recipročan dogovor između dvije kompanije jer će koristiti svoje patente.

 Huawei MWC23 Barcelona Mobile World Congress.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

"Moramo platiti Ericssonu, a Ericsson treba platiti Huaweiju tako da postoji nešto neto plaćanja jedne tvrtke drugoj tvrtki."

Zhang je odbacio ideju da bi Huawei mogao iskoristiti sporazum u svoju korist i povećati svoj ugled u Europi, koji je narušen posljednjih godina. Objasnio je da su ugovori o unakrsnom licenciranju IP-a "vrlo normalna praksa u industriji" i da će stvoriti vrijednost za obje strane.

"Ovdje se ne radi o tome da Huawei koristi Ericsson kao vozilo u Europu... To je samo priznanje uloge industrije u ovom području IP-a kao i međusobno priznanje vrijednosti IP-a od strane dviju kompanija."

Huawei tvrdi da je potrošio 845 milijardi CNY (125 milijardi USD) na istraživanje i razvoj tijekom proteklog desetljeća i nalazi se na vrhu ljestvice za podneske podnesene Europskom patentnom uredu 2022., s 4505 prijava.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI