PAD JE ČAK 37 POSTO: Isporuke osobnih računala u Zapadnoj Europi | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PAD JE ČAK 37 POSTO: Isporuke osobnih računala u Zapadnoj Europi

Autor Krunoslav Ćosić

Prodaja osobnih računala je u padu, ali je na putu oporavka

 Prijenosno i laptop racunalo djevojka.jpg Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

U osobna računala spadaju stolna računala, prijenosna računala i radne stanice, a njihova je prodaja u prvom tromjesečju 2023. godine u Zapadnoj Europi niža za 37 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Isporučeno je 10 milijuna jedinica, pokazuju podaci Canalysa.

Pad isporuka prijenosnih računala je 37%, na 8,1 milijun jedinica, dok su isporuke stolnih računala pale za 35%, na 1,9 milijuna jedinica.

Tržište tableta bilo je relativno bolje, s padom isporuka od 20% u odnosu na prošlu godinu na 5,2 milijuna jedinica. Najnovija prognoza Canalysa predviđa pad isporuka računala i tableta u Zapadnu Europu za 9%, odnosno 12% za cijelu 2023. godinu. Canalys očekuje uzastopni rast do kraja 2023. i ubrzano poboljšanje u 2024.

Osiguravanje da su zaposlenici opremljeni odgovarajućim osobnim računalima za održavanje produktivnosti bit će ključno za organizacije, posebno jer udaljeni i hibridni stilovi rada nastavljaju dobivati na snazi.

 Isporuke racunala u Zapadnoj Europi, Canalys.jpg
Isporuke računala u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

Lenovo je bio vodeći na tržištu u prvom tromjesečju 2023., s 26,4 posto udjela, slijede HP s 25,4 posto, Apple s 14,6 posto, Dell s 13,1 i Asus sa 6,6 posto udjela.

S ograničenim proračunima više tvrtki u regiji otvoreno je za modele Device-as-a-Service (DaaS) kako bi održale fleksibilnost ulaganja u IT. To je dobar znak za dugoročnije količine isporuka jer kupci u redovitijem ritmu osvježavaju svoje uređaje.

Što se tiče tablet računala najviše je uređaja isporučio Apple te zauzeo udio od 44,1 posto, drugi je Samsung s 23,9 posto, Lenovo je treći s 8,9 posto, a na četvrtom i petom su mjestu Amazon i Huawei sa 7,3 odnosno 3,1 posto udjela.

 Isporuke tableta u Zapadnoj Europi, Canalys.jpg
Isporuke tableta u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

Nedavna anketa Canalysa među kanal partnerima u regiji EMEA pokazala je da većina (57%) vjeruje da će njihov DaaS prihod porasti 2023.; samo 12% predviđa međugodišnji pad.

Gledajući prema budućnosti Canalys očekuje uzastopni rast tržišta osobnih računala u Zapadnoj Europi do kraja 2023. Do 2024. očekuje se da će svaki segment krajnjih korisnika rasti dvoznamenkasto iz godine u godinu kako se potražnja oporavlja i ponovno pojavljuju odgođene kupnje.

Kako se približavamo kraju životnog vijeka sustava Windows 10 krajem 2025. prijelaz na Windows 11 također će postati značajan čimbenik za osvježavanje uređaja, posebno u poslovnom segmentu. Od prvog tromjesečja 2023. više od trećine ispitanih partnera u regiji EMEA izjavilo je da je Windows 11 značajan pokretač prodaje njihovih računala.

 Predvidjanja isporuka desktop i laptop računala u Zapadnoj Europi od 2022. do 2027.jpg
Predviđanja isporuka desktop i laptop računala u Zapadnoj Europi od 2022. do 2027.
Izvor: Canalys

 Zapadna Europa, isporuke PC i tablet računala od Q1 2020 do Q1 2023.jpg
Zapadna Europa, isporuke PC i tablet računala od Q1 2020 do Q1 2023.
Izvor: Canalys

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI