PAD NA SVE STRANE: Loša prodaja laptopa, stolnih računala, tableta | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PAD NA SVE STRANE: Loša prodaja laptopa, stolnih računala, tableta

Autor Krunoslav Ćosić

Bolja situacija se očekuje tek krajem 2023. godine

 Prijenosno i laptop racunalo djevojka.jpg Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Isporuke računala (stolna računala, prijenosna računala i radne stanice) u zapadnoj Europi pale su u četvrtom tromjesečju 2022. za 38% na godišnjoj razini, na 10,7 milijuna jedinica, prema najnovijim procjenama Canalysa.

Prijenosna računala su prošla najlošije, s 8,6 milijuna isporučenih jedinica, 40% manje nego prije godinu dana. Isporuke stolnih računala također su se suočile sa značajnim padom, 29% na 2,1 milijun jedinica.

Tržište tableta također je patilo od prigušene potrošačke potrošnje jer su isporuke pale za 17% na 6,6 milijuna jedinica. Za cijelu 2022. godinu isporuke računala i tableta pale su za 21%, odnosno 18%. Očekuje se da će se tržište suočiti s daljnjim padom tijekom većeg dijela 2023., ali da će se vratiti rastu u posljednjem tromjesečju godine.

 Prodaja racunala i tableta Q1 2020 do Q4 2022 Zapadna Europa Canalys.jpg
Prodaja računala i tableta od Q1 2020 do Q4 2022 u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

Unatoč velikim sniženjima isporuke osobnih računala u regiji pale su 27% između trećeg i četvrtog kvartala prošle godine. Analitičar Canalys Research Kieren Jessop kaže kako „značajan uzastopni pad za blagdansko tromjesečje naglašava i utjecaj koji trenutna gospodarska situacija ima na potražnju i opseg do kojeg su zalihe napuhane.“

Treba imati na umu koliko je tržište postalo zasićeno tijekom pandemije. Od drugog tromjesečja 2020. Zapadna je Europa zabilježila osam uzastopnih kvartala s količinama isporuka osobnih računala za potrošače koje su bile veće nego u blagdanskom tromjesečju 2019.

U međuvremenu, komercijalna potražnja je oslabila jer su se tvrtke suočile s daljnjim pritiskom povećanja kamata od strane ECB-a, koje se nastavilo početkom 2023. Davanje prioriteta proračunima od ulaganja u IT zaustavilo je zamah isporuka osobnih računala koje su se počele povećavati nakon ukidanja ograničenja vezanih uz COVID-19.”

 Procjena isporuka PC racunala, ne racunajuci tablete, Canalys.jpg
Procjena isporuka PC računala, ne računajući tablete
Izvor: Canalys

Prvi signali pokazuju da smo vjerojatno na dnu tržišta osobnih računala, rekao je Jessop. Partneri u kanalu sa sjedištem u Europi prijavljuju smanjenje svojih razina zaliha, utirući put novim isporukama u prodaji kako se potražnja kasnije oporavlja u godini.

Gledajući dalje 2024. godina će donijeti ubrzanje rasta jer će se ponovno pojaviti odgođene potrošačke kupnje, a tvrtke će započeti sve rašireniji prijelaz na Windows 11. Canalys očekuje da će isporuke osobnih računala u zapadnoj Europi pasti za daljnjih 7% u 2023. prije nego što se vrate na rast od 12% u 2024. Očekuje se da će tableti proći gore, s padom isporuka od 10% ove godine i povratkom na samo 4% rasta sljedeće godine.

 Prodaja stolna računala, prijenosna računala i radne stanice Zapadna Europa Q4 2022 Canalys.jpg
Prodaja stolnih računala, prijenosnih računala i radnih stanica u Zapadnoj Europi u Q4 2022.
Izvor: Canalys

 Prodaja stolna računala, prijenosna računala i radne stanice Zapadna Europa 2022 Canalys.jpg
Prodaja stolnih računala, prijenosnih računala i radnih stanica u Zapadnoj Europi u Q4 2022.
Izvor: Canalys

Tijekom četvrtog tromjesečja 2022. svaki je dobavljač, u prvih pet na listi, isporučio manje računala u zapadnu Europu nego u trećem tromjesečju. Lenovo i HP zauzeli su prvo i drugo mjesto u kvartalu i cijeloj godini, ali su se suočili s velikim padom isporuka od 35% odnosno 43%.

Trećeplasirani Dell doživio je pad slične veličine, uz jaku izloženost smanjenju komercijalne potražnje što je dovelo do godišnjeg pada isporuka od 42%.

Apple je zauzeo četvrto mjesto za ovo tromjesečje i cijelu godinu i suočio se s najvećom sekvencijalnom isporukom 39% manje Macova u četvrtom tromjesečju nego u trećem tromjesečju, što je zabilježilo značajno popunjavanje kanala i ispunjavanje zaostalih narudžbi zbog ograničenja opskrbe početkom godine.

Tablet računala

Appleovo lansiranje 10. generacije iPada u četvrtom tromjesečju pomoglo je povećati njegovu vodeću poziciju na zapadnoeuropskom tržištu tableta jer je u četvrtom tromjesečju situacija ostala nepromijenjena na godišnjoj razini. Međutim, u cijeloj 2022. godini zabilježen je pad isporuka od 16%, u skladu sa širim tržištem.

Samsung je zauzeo drugo mjesto za ovo tromjesečje i godinu jer je impresivan učinak tijekom blagdana značio da je jedini veliki dobavljač koji je ostvario rast. Lenovo je imao slab Q4 jer su njegove isporuke tableta pale 62% u odnosu na prethodnu godinu, srušivši ga na četvrto mjesto, ispod Amazona. Huawei je zadržao peto mjesto unatoč velikom padu isporuka od 66%.

 Prodaja tableta Q4 2022 Zapadna Europa Canalys.jpg
Prodaja tableta u Q4 2022 u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

 Prodaja tableta 2022 Zapadna Europa Canalys.jpg
Prodaja tableta u 2022 u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI