Francuska će u novu tvornicu čipova uložiti 3 milijarde eura | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Francuska će u novu tvornicu čipova uložiti 3 milijarde eura

Autor Igor Martić

Tvornica bi puni kapacitet trebala imati kroz sljedeće tri godine

 Pariz Francuska.jpg Izvor: Pixabay

Poluvodičke tvrtke GlobalFoundries i STMicroelectronics dovršile su plan za zajedničko uspostavljanje proizvodnog pogona u Francuskoj, a vlada te zemlje uložila je značajnu svotu u projekt. U zajedničkoj izjavi GlobalFoundries i STMicroelectronics objasnili su da su sklopili ugovor o izgradnji pogona, nakon početnog sporazuma u srpnju 2022., projicirajući ukupne troškove od 7,5 milijardi eura.

Kompanije su dodale da će tvornica dobiti "značajnu financijsku potporu" od države Francuske, piše Mobile World Live, a Reuters spominje cifru od 2,9 milijardi eura, što je više od polovice financijskog paketa od 5,5 milijardi eura koji je država izdvojila za sektor.

 Chipset čip čipovi (2).jpg Izvor: Shutterstock

Državna potpora u skladu je s ciljevima Zakona o europskom čipu Europske komisije i dio je francuskog nacionalnog plana ulaganja u tehnologiju i inovacije za 2030. Tvornica će se nalaziti pokraj sadašnjeg pogona STMicroelectronicsa u jugoistočnoj Francuskoj.

Izvršni direktor GlobalFoundriesa Thomas Caulfield rekao je da će tvrtke surađivati na tehnologiji čipova za sektore visoke potražnje, uključujući automobilsku industriju, IoT i mobilne aplikacije.

Izvorni dogovor je ciljao na postizanje punog kapaciteta tvornice do 2026. godine, proizvodeći do 620.000 pločica od 300 mm godišnje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI