GLOBALNE ISPORUKE RAČUNALA: Pretrpjele su pad od 33% | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GLOBALNE ISPORUKE RAČUNALA: Pretrpjele su pad od 33%

Autor Krunoslav Ćosić

I u prvom kvartalu 2023. nastavlja se negativan trend

 Prijenosno i laptop racunalo djevojka.jpg Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Prvo tromjesečje 2023. donijelo je daljnje previranje na globalnom tržištu osobnih računala, pri čemu su ukupne isporuke stolnih i prijenosnih računala pale za 33% na 54 milijuna jedinica, što predstavlja četvrto uzastopno tromjesečje dvoznamenkastog godišnjeg pada, procjenjuje Canalys.

Slaba blagdanska sezona pri kraju 2022. produžila se u novu godinu jer je potražnja za osobnim računalima ostala prigušena, a kanal je napredovao s čišćenjem inventara kao ključnim prioritetom.

Što se tiče kategorija proizvoda isporuke prijenosnih računala pretrpjele su veliki pad, pad od 34% na godišnjoj razini na 41,8 milijuna jedinica. Isporuke stolnih računala bile su nešto bolje, pale su za 28% na 12,1 milijuna jedinica.

 Isporuke stolnih i prijenosnih racunala u periodu od 2017. do Q1 2023.jpg
Isporuke stolnih i prijenosnih računala u periodu od 2017. do Q1 2023.
Izvor: Canalys

Canalys očekuje da će prvo tromjesečje 2023. predstavljati najveći pad isporuke za svjetsko tržište osobnih računala ove godine, s oporavkom koji će započeti u drugoj polovici ove godine i dobit će zamah tek u 2024. godine.

Većina problema koji su mučili industriju u drugoj polovici prošle godine proširili su se na početak 2023.”, rekao je Ishan Dutt, viši analitičar u Canalysu. Kanalni partneri su naznačili da se njihove razine zaliha smanjuju, ali ostaju visoke u apsolutnom iznosu.

39% partnera koje je Canalys anketirao u siječnju 2023. izvijestilo je da ima više od pet tjedana inventara računala, a 18% izvijestilo je da ima devet ili više tjedana. U međuvremenu, potražnja u svim segmentima kupaca ostaje prigušena, uz veći pritisak koji proizlazi iz daljnjih povećanja kamatnih stopa u SAD-u, Europi i drugim tržištima, gdje je smanjenje inflacije glavni prioritet.

 Dell XPS Desktop (3).jpg Izvor: Dell Technologies

Potrošači i tvrtke ostat će oprezni u pogledu izdataka za nova osobna računala u kratkom roku, a značajan oporavak tržišta očekuje se tek tijekom četvrtog tromjesečja 2023. Tržište osobnih računala ima snažne osnove za poticanje dugoročnog rasta, s količinama isporuka većim od u doba prije pandemije.

Puno veća instalirana baza nakon COVID-19, prelazak na Windows 11 i osvježenje i nova potražnja digitalnog obrazovanja bit će ključni pokretači dok globalno gospodarstvo ulazi u razdoblje oporavka 2024. i kasnije.

 Isporuke stolnih i prijenosnih računala širom svijeta (tržišni udio i godišnji rast).jpg Izvor: Canalys

Lenovo, s tržišnim udjelom od 24%, bio je na vrhu liste s isporukama stolnih i prijenosnih računala, ali je pretrpio veliki godišnji pad od 30%, pad od 12,7 milijuna jedinica. HP je zauzeo drugo mjesto doživjevši manje dramatičan pad od 24% na 12,0 milijuna jedinica isporuka.

Trećeplasirani Dell objavio je isporuke od 9,5 milijuna jedinica, što je pad od 31% i pad ispod granice od 10,0 milijuna jedinica po prvi put od prvog tromjesečja 2018. Apple se suočio s najvećim padom među prvih pet dobavljača, s ukupnim isporukama Macova koji su pali za 46 %, na 4 milijuna jedinica. Asus je osigurao petu poziciju s 3,9 milijuna isporučenih jedinica.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI