Tech kompanije preuzimaju poziciju najboljih i najpoželjnijih poslodavaca | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Tech kompanije preuzimaju poziciju najboljih i najpoželjnijih poslodavaca

Autor Igor Martić

U razdoblju od samo pet godina tehnološke tvrtke preuzele su svih 8 najboljih mjesta

 Ured zaposlenici (2) Izvor: - / Ingram / Profimedia

Kakva je situacija na ljestvici najboljih poslodavaca na svijetu? U 2017. godini, prvoj godini rangiranja koje je objavio Forbes u suradnji sa Statista, polovica od 8 najboljih tvrtki bila je iz tehnološkog sektora.

Značajno je da su najveći tehnološki igrači Alphabet (Google), Microsoft i Apple i dalje ostali među prvim mjestima na ljestvici, no nedavno su se rangirali niže. Tehnološki igrač IBM, međutim, krenuo je drugim putem i s osmog mjesta u 2017. pao na 11. mjesto u 2019. godini i te zatim natrag na drugo mjesto u 2021. godini.

 Ured zaposlenici (1) Izvor: chadchai krisadapong / Panthermedia / Profimedia

U 2021. godini južnokorejska tvrtka Samsung ne samo što je ušla među najboljih osam, s tim da prethodnih godina nije bila na vrhu liste, nego je i zauzela prvo mjesto. Kineska tehnološka tvrtka Huawei našla se na osmom mjestu, što je također uspjeh za azijske tvrtke.

Ranije su se samo jedna azijska tvrtka, Japan Exchange Group u 2017. i kineski proizvođač baterija CATL u 2019. pojavili među prvih 8.

 Samsung Izvor: JSMimages / Alamy / Alamy / Profimedia

Microsoft je s druge pozicije u 2017. i 2019. godini pao na treće mjesto, na četvrtom je mjestu Amazon koji također prije nije bio u vrhu s osam najboljih. Apple je s četvrtog mjesta pao na peto. Veliki pad imao je Alphapet (vlasnik Googlea) koji je s prve pozicije pao na šesto mjesto. Na sedmom je mjestu Dell.

Za ovo rangiranje anketirano je 150.000 radnika s punim i skraćenim radnim vremenom iz 58 zemalja koji rade u multinacionalnim kompanijama i institucijama.

 Najbolji poslodavci Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI