DUGOROČNI PLAN: Metaverse uvelike utječe na Metin profit | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DUGOROČNI PLAN: Metaverse uvelike utječe na Metin profit

Autor Krunoslav Ćosić

Uz gubitke odjela koji razvija metaverzum gomilaju se gubici glavne tvrtke

 Metaverse metaverzum (2).jpg Izvor: Shutterstock

Facebookov vlasnik Meta doživio je smanjenje tržišne kapitalizacije od gotovo 80 milijardi dolara u ranom trgovanju nakon što je izvijestio o alarmantnom padu dobiti od 52 posto u trećem tromjesečju.

Osim slabosti u oglašivačkom poslovanju, što je potaknulo drugi uzastopni pad prihoda u odnosu na prošlu godinu, pad zarade uglavnom se može pripisati Metinom bacanju novca na svoju viziju metaverzuma.

U prvih devet mjeseci 2022. odjel tvrtke Reality Labs, tj. sve vezano uz metaverse, izgubio je 9,4 milijarde dolara, uz pozamašnih 10 milijardi dolara u 2021. Operativna marža Mete prepolovljena je u posljednje dvije godine budući da oklada tvrtke na sljedeću veliku stvar uvelike opterećuje njezine kratkoročne rezultate.

 Metaverzum metaverse (2).jpg Izvor: Meta / Ferrari / Profimedia

Ovo se neće svidjeti dioničarima: Meta je upozorila kako očekuje da će operativni gubici Reality Labsa "značajno porasti" u 2023. dok se daljnje usporavanje prodaje oglašavanja čini vjerojatnim s obzirom na stanje globalnog gospodarstva.

Unatoč naporima da se smanje troškovi i ograniči rast broja zaposlenih tvrtka očekuje rast ukupnih troškova od 13 do 16 posto na 96 do 101 milijardu dolara iduće godine, što je "krivi broj u krivo vrijeme za investitore", prema analitičaru Deutsche Bank Benjamin Black.

 Metaverzum i metaversum (1).jpg Izvor: Youtube

Raspravljajući o metaverzumu u razgovoru s investitorima izvršni direktor Mark Zuckerberg branio je svoju dugoročnu viziju: “Pred nama je još dug put do izgradnje sljedeće računalne platforme, ali mi ovdje očito obavljamo vodeći posao. Ovo je golem pothvat i često će biti potrebno nekoliko verzija svakog proizvoda prije nego što postanu mainstream. Ali mislim da će naš rad biti od povijesne važnosti i da će stvoriti temelje za potpuno novi način na koji ćemo djelovati jedni s drugima i uklopiti tehnologiju u naše živote kao i temelj za dugoročno poslovanje.”

Ulagači još nisu uvjereni kako Zuckerbergova najnovija ideja doista ima podlogu i smisla. I dok postavljanje temelja za sljedeću računalnu platformu zahtijeva novac i strpljenje cijena dionice tvrtke Meta pala je za više od 20 posto.

 Metaverse metaverzum (3).jpg Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI