Iz GSMA asocijacije upozoravaju na kašnjenje 5G-a u Europi | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Iz GSMA asocijacije upozoravaju na kašnjenje 5G-a u Europi

Autor Krunoslav Ćosić

Europa poprilično kaska u odnosu na neke razvijene zemlje

 5G zemlja svemir.jpg Izvor: Shutterstock

Najnovije istraživanje GSMA-e o stanju mobilne industrije u Europi predviđa da će teški tržišni uvjeti imati negativan utjecaj na prihvaćanje 5G-a, pri čemu čak i one zemlje za koje se očekuje da će imati najveće prihvaćanje do 2025. zaostaju za globalnim konkurentima.

U Izvješću o europskom mobilnom gospodarstvu za 2022. GSMA je istaknuo da su 34 tržišta u Europi imala 5G dostupnu krajem lipnja, sa 108 operatera koji su nudili komercijalne usluge i udjelom korisnika od oko 6 posto.

Udruga je procijenila da će prosječna 5G penetracija dosegnuti 44 posto do 2025., pri čemu se očekuje da će Velika Britanija i Njemačka voditi sa 61 posto odnosno 59 posto, piše Mobile World Live. Međutim, analitičari GSMA-e primijetili su da čak i te zemlje vjerojatno zaostaju za globalnim konkurentom Južnom Korejom, za koju se procijenilo da ima penetraciju od 73 posto, te SAD-om i Japanom s otprilike 68 posto.

 OnePlus 10T 5G (8).jpg Izvor: OnePlus

GSMA je ukazala na brzinu širenja pokrivenosti kao na "ključni čimbenik" tvrdeći da gotovo trećina europskog stanovništva do 2025. neće moći koristiti 5G, u usporedbi s manje od 2 posto u SAD-u i Južnoj Koreji.

Ponovili su poziv da se stvore "pravi uvjeti za privatna ulaganja u infrastrukturu, modernizaciju mreže i digitalne inovacije" uključujući isticanje potrebe za doprinosima troškovima mreže s drugih mjesta.

Potpredsjednik GSMA-e za politiku i regulaciju i voditelj Europe Daniel Pataki rekao je da se usvajanje 5G-a u Europi događa “brže nego ikad prije, ali je potreban veći fokus na stvaranje pravih tržišnih uvjeta za ulaganja u infrastrukturu kako bi se održao korak s drugim svjetskim tržištima”. “To bi trebalo uključivati provedbu načela pravednog doprinosa troškovima mreže”.

Druge prognoze u izvješću uključuju povećanje jedinstvenih mobilnih pretplatnika sa 474 milijuna u 2021. na 480 milijuna u 2025.; rast mobilnih IoT veza sa 172 milijuna na 406 milijuna i ukupni kapital operatora od 122 milijarde eura između 2022. i 2025.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI