IZ KINE, NARAVNO: Otkud najviše dolaze pametni telefoni? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

IZ KINE, NARAVNO: Otkud najviše dolaze pametni telefoni?

Autor Krunoslav Ćosić

Uz Kinu telefoni se proizvode u Indiji, Vijetnamu

 Graf pametni telefon.jpg Izvor: Pixabay

Globalna proizvodnja mobitela u 2021. bila je slična onoj prije godinu dana. Iako je došlo do kratkotrajnog porasta proizvodnje u nekim regijama zbog potražnje, negativan utjecaj pandemije COVID-19 ostao je tijekom cijele godine i nije omogućio oporavak na razine prije pandemije.

Kina je doprinijela sa 67% globalne proizvodnje mobilnih telefona u 2021., prvenstveno zato što Apple i drugi kineski OEM-ovi nisu uspjeli nadoknaditi Huaweijev pad proizvodnje. U 2020. Huawei je činio veliki dio ukupne kineske proizvodnje.

Za razliku od Huaweija, koji svoje telefone uglavnom proizvodi u Kini, drugi kineski proizvođači nastoje diverzificirati svoja proizvodna mjesta kako bi zadovoljili lokalnu potražnju kroz lokalnu proizvodnju, piše Counterpoint.

 Apple iPhone.jpg Izvor: Pixabay

Apple, koji ima veliki udio proizvodnje u Kini, također želi diverzificirati svoja proizvodna mjesta. Sa sve manjom potražnjom za telefonima u Kini očekuje se da će udio kineske proizvodnje također pasti u budućnosti.

Indija i Vijetnam

Indija je činila 16% globalne proizvodnje mobilnih telefona u 2021. Proizvodnja u Indiji, drugoj najvećoj geografskoj regiji u smislu obujma proizvodnje, porasla je više od 5% na godišnjoj razini zahvaljujući Appleu, Xiaomiju i OPPO-u. Uzimajući u obzir Appleov plan da proizvodi iPhone 14 u Indiji, doprinos te zemlje nastavit će rasti. Međutim, propisi indijske vlade o jeftinim telefonima kineskih OEM-a mogli bi usporiti ovaj trend.

 Udio globalne proizvodnje pametnih telefona po zemlji, Counterpoint.jpg
Udio globalne proizvodnje pametnih telefona po zemlji
Izvor: Counterpoint

Vijetnam je činio 10% ukupne globalne proizvodnje mobilnih telefona u 2021., slično kao i prije godinu dana. Unatoč Samsungovoj povećanoj proizvodnji u Vijetnamu, povlačenje LG-jevog poslovanja s pametnim telefonima iz zemlje imalo je negativan učinak na obujam proizvodnje, što je rezultiralo samo blagim povećanjem proizvodnje u usporedbi s prethodnom godinom. Budući da Apple seli dio svoje proizvodnje iPada u Vijetnam, tvrtka bi mogla prenijeti i dio svoje proizvodnje iPhonea, što će onda povećati ukupni obujam proizvodnje uređaja u zemlji.

Apple i Samsung s lokacijama izvan Kine

Apple jako ovisi o Kini jer veliki dio njegove proizvodnje dolazi iz te zemlje. Međutim, Apple počinje testirati svoja proizvodna mjesta izvan Kine kako bi diverzificirao proizvodnju i smanjio svoju ovisnost o zemlji u kontekstu čestih domaćih poremećaja povezanih s pandemijom i rastućim američko-kineskim napetostima. Čini se da je proizvodnja iPhonea 14 u Indiji i iPada u Vijetnamu dio ovog pothvata. Međutim, trebat će dosta vremena da bilo koja druga zemlja zamijeni kineski proizvodni ekosustav.

 Samsung Galaxy Z Flip4 Boje i makaroni.jpg Izvor: Samsung

Samsung se sada može smatrati relativno raznolikim u smislu proizvodnje mobilnih telefona. Učeći na teškoćama s kojima se suočila tijekom pandemije zbog većeg fokusa na samo jednu zemlju za proizvodnju, tvrtka želi izbjeći koncentraciju proizvodnje.

Uz to, zbog podjele globalnih proizvodnih lanaca i pritiska na troškove uzrokovanog inflacijom, Samsung će nastaviti s postavljanjem proizvodnih centara u blizini svojih glavnih tržišta, poput Indije, Indonezije i Turske.

Veliki kineski proizvođači

Veliki kineski proizvođači originalne opreme kao što su Xiaomi, OPPO i vivo, koji su u padu ili su stagnirali od 2016., uspjeli su povećati svoju proizvodnju u Kini 2021. jer je Huawei bio sputan američkim sankcijama.

 Proizvodnja pametnih telefona u Kini, u milijunima jedinica, Counterpoint.jpg
Proizvodnja pametnih telefona u Kini, u milijunima jedinica
Izvor: Counterpoint

U međuvremenu se obujam proizvodnje u Indiji povećao, ali se njezin udio u globalnoj proizvodnji smanjio. To bi moglo tako ostati ako indijska vlada nastavi sa svojim dodatnim propisima o kineskim OEM proizvođačima. Indonezija je uz Indiju baza za kineske proizvođače na tržištu jugoistočne Azije, a očekuje se da će se udio proizvodnje povećati kako regionalno tržište nastavi rasti.

Za razliku od gore spomenutih velikih tvrtki, HONOR je većinu svojih uređaja proizveo u Kini. Tvrtka će diverzificirati svoje proizvodne baze jer želi ući na tržišta izvan Kine, ali će, baš kao i Huawei, zadržati Kinu kao svoje glavno proizvodno središte.

Iako se izravni utjecaj pandemije i dalje smanjuje, geopolitička i makroekonomska pitanja, poput sukoba i inflacije, sprječavaju oporavak tržišta. Očekuje se da će se globalno tržište mobilnih telefona smanjiti za 8% u 2022. u odnosu na 2021. Unutar ovog šireg tržišta, tržište pametnih telefona imat će manji pad zbog sve većeg prijelaza na pametne telefone s klasičnih mobitela s tipkama. Od 2023. očekuje se da će tržište mobilnih telefona zadržati nizak jednoznamenkasti postotni rast.

 Graf pametni telefon (2).jpg Izvor: Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI