CIJENE LITIJA: Meteorski porast i problemi u opskrbi | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

CIJENE LITIJA: Meteorski porast i problemi u opskrbi

Autor Krunoslav Ćosić

Proizvođači električnih vozila su u nezgodnoj situaciji

 Baterija baterije automobil.jpg Izvor: Shutterstock

S porastom potražnje za električnim vozilima i zabranama proizvodnje benzinskih i dizelskih automobila na nekim ključnim tržištima je cijena litija, jednog od bitnih metala potrebnih za poticanje ovog procvata mobilnosti, u posljednje vrijeme skočila.

Prema podacima Trading Economicsa litij karbonat, neophodan za proizvodnju baterija koje se koriste u električnim vozilima, doživio je meteorski porast cijene u posljednjih nekoliko mjeseci - od veljače se njime stalno trguje iznad granice od 450.000 kineskih juana po toni.

U kolovozu 2017. cijena jedne tone koštala je oko 150.000 juana (oko 150.000 kuna) te je u 2018. godini pala ispod 100.000 juana, a tijekom 2019. i 2020. je konstantno padala te se zaustavila na oko 40.000 juana. U drugom dijelu 2020. ponovo cijena počinje rasti, ali se na kratko stabilizirala u 2021. na nešto ispod 100.000 juana, a zatim počinje streloviti rast te u jednom trenutku postiže cijenu od 500.000 juana.

 Cijena jedne tone litij karbonata u Kini.jpg
Cijena jedne tone litij karbonata u Kini
Izvor: Statista

S trenutačnim globalnim problemima u opskrbnom lancu i prognoziranim agresivnim porastom potražnje u sljedećih nekoliko godina, proizvođači električnih vozila sada su pod sve većim pritiskom da zadrže svoje modele određivanja cijena.

Suočavaju se istovremeno i sa značajnim preprekama kako bi ispunili svoje proizvodne ciljeve. Što je još gore, analitičari uskoro predviđaju još više cijene litija, a ne olakšanje koje je automobilskoj industriji tako očajnički potrebno.

 Litij karbonat (1).jpg Izvor: Shutterstock

 Litij karbonat (2).jpg Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI