NOVA GENERACIJA BATERIJA: Daju dvostruko više snage od najboljih litij-ionskih baterija | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NOVA GENERACIJA BATERIJA: Daju dvostruko više snage od najboljih litij-ionskih baterija

Autor Krunoslav Ćosić

Istraživači sa sveučilišta MIT istražuju bateriju koja značajno povećava snagu bez žrtvovanja životnog vijeka baterije

  Izvor: Pixabay

Eksperimentiranjem s metalnim elektrodama umjesto standardnih grafitnih koje se koriste u litij-ionskim baterijama istraživači s MIT-a došli su do zaključka da se korištenjem novog elektrolita, koji razdvaja elektrode, može značajno povećati kapacitet baterija.

Novi dizajn baterija predstavljen je u časopisu Nature Energy, a govori o korištenju nove tehnologije koja može čuvati do 420 Wh/kg (vat sati po kilogramu) litij-ionske baterije umjesto dosadašnjih 260 Wh/kg. Otkriće je bazirano na prethodnom radu na litij-zračnim baterijama koje imaju ogroman potencijal, ali i dalje imaju probleme koji ih sprječavaju da se koriste u svakodnevnim uređajima.

Nove organske molekule, koje bi se trebale koristiti umjesto standardnih elektrolita u tekućem stanju, imaju za cilj stabilnost litij-zračnih baterija, a umjesto toga njihovom primjenom na standardne baterije skoro da je dvostruko više povećan kapacitet.

Novi elektroliti bitan su korak ka litij-metal baterijama s duplo većim kapacitetom u odnosu na najbolje litij-ionske baterije. Litij-metal baterije nisu nikakva novost i one u stvari predstavljaju prethodnika litij-ionskih baterija, ali ih njihova brza degradacija sprječava da budu masovno korištene. Sljedeći korak je planiranje masovne proizvodnje novih baterija kako bi cijena bila pristupačnija i kako bi se našle u komercijalnoj upotrebi u sljedećih nekoliko godina.

Najbolja stvar je što nova tehnologija ne koristi skupe elemente već ugljik i flor pa ograničenje nisu resursi već proizvodni proces. Ukoliko sve bude išlo po planu, nova generacija baterija mogla bi u potpunosti zamijeniti postojeće, značajno smanjujući cijenu i povećavajući kapacitet baterija široke potrošnje.