U POZADINI KINESKO-TAJVANSKE SITUACIJE: Ovisnost o tajvanskoj trgovini | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U POZADINI KINESKO-TAJVANSKE SITUACIJE: Ovisnost o tajvanskoj trgovini

Autor Igor Martić

Svijet strahuje od još jednog sukoba koji bi donio novi val neizvjesnosti i nestašice. Razlog je – pijesak!

 Tajvan čip čipovi chipset.jpg Izvor: Olekcii Mach / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon službenog posjeta predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi Tajvanu odnosi između otočne države poznate kao Republika Kina i njezinog izravnog susjeda Narodne Republike Kine znatno su zahladnjeli.

Osim sve brojnijih vojnih vježbi uz obalu Tajvana koje potiču strahove od eskalacije dugotrajnog sukoba Narodna Republika je u određenoj mjeri zaustavila i trgovinu s Tajvanom. Dok zabrana uvoza određenog tajvanskog voća i ribe vjerojatno neće postati izvor globalnih napetosti, kinesko zaustavljanje izvoza pijeska, resursa ključnog za proizvodnju poluvodiča, moglo bi se pokazati razornim za zemlje poput Sjedinjenih Država.

 Trgovinski partneri Tajvana po regijama i vrijednosti u 2021. godini.jpg
Trgovinski partneri Tajvana po regijama i vrijednosti u 2021. godini
Izvor: Statista

Grafikon temeljen na podacima UN Comtradea (prenosi Statista) pokazuje da je 62 posto ukupnog obujma trgovine Sjedinjenih Država s Tajvanom došlo od uvoza iz te otočne države 2021. Većina te robe spada u sektor IT-ja i elektronike, s tvrtkama poput Applea, Qualcomma i NVIDIA koje se oslanjaju na čipove proizvedene u velikim ljevaonicama poluvodiča u Tajvanu.

Uz rat u Ukrajini i utjecaj pandemije koronavirusa zabrana pijeska u Kini mogla bi postati još jedan pogoršavajući čimbenik tekuće nestašice čipova.

Sjedinjene Države nisu jedine koje profitiraju od tajvanskog izvoza. Njemačka, Južnoafrička Republika, Brazil, Saudijska Arabija i Japan glavni su trgovinski partneri Tajvana u Europi, Africi, Latinskoj Americi i Karibima, Bliskom istoku i Oceaniji.

 chipset čipovi (1).jpg Izvor: Marcus Harrison - technology / Alamy / Alamy / Profimedia

Njemačka i Japan posebno se oslanjaju na otočku industriju, s izvozom koji čini 40 posto od 21 milijarde dolara u trgovini s tom europskom zemljom i 34 posto japansko-tajvanske trgovine od 86 milijardi dolara.

Osnova napetosti između Kine i Tajvana je do sad neriješeno pitanje neovisnosti. Nakon završetka kineskog građanskog rata 1949. godine preostali pristaše poraženog Kuomintanga povukli su se na otok. Nakon što su se tamo ustalili proglasili su Republiku Kinu dok Narodna Republika Kina vidi otok, kojim se sada upravlja demokratski, kao svoju pokrajinu.

U ovoj jednadžbi uglavnom se zanemaruje uloga autohtonih naroda Tajvana, od kojih su 16 njih službeno priznati kao etničke manjine. Nakon duge povijesti kolonizacije od strane Nizozemske, Španjolske, Kine i Japana oni su u 2019. još uvijek činili oko 2,4 posto stanovništva.

 chipset čipovi (2).jpg Izvor: Günter Härtwig / Panthermedia / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI