Tko su glavni dobavljači u industriji čipova i koliko zarađuju | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Tko su glavni dobavljači u industriji čipova i koliko zarađuju

Autor Krunoslav Ćosić

Prije rata u Ukrajini problem s čipovima je bio zbog pandemije koronavirusa

  Izvor: Shutterstock

Od početka pandemije nestašice čipova uvelike su utjecale na sektore automobilske industrije, informacijskih tehnologija i potrošačke elektronike, dijelom zbog poremećaja u proizvodnim procesima i opskrbnim lancima usred povećane potražnje.

Rat u Ukrajini koji je u tijeku i globalna inflacija također pridonose relativno slabim kvartalnim rezultatima proizvođača čipova kao što su AMD, Qualcomm i Intel. Potonji je postavio novi negativni rekord: s neto gubitkom od 454 milijuna dolara, Intel je skliznuo u crveno u drugom kvartalu 2022. prvi put od kraja 2017.

Ovaj razvoj bio je rezultat "iznenadnog i brzog pada gospodarske aktivnosti", prema službenoj izjavi izvršnog direktora Pata Gelsingera, ali je također odražavao Intelove vlastite "probleme s realizacijom".

To bi moglo uključivati proizvodnju većine komponenti unutar tvrtke, a ne potpuno prepuštanje proizvodnje specijaliziranim ljevaonicama kao što to čine mnogi konkurenti. Pojam se odnosi na proizvodne tvrtke koje uglavnom proizvode poluvodiče i čipove za takozvane "fabless tvrtke" kao što su Apple, NVIDIA ili već spomenuti Qualcomm i AMD.

 Qualcomm Snapdragon 870 5G.jpg Izvor: Poco

Tvrtke kao što su TSMC, Samsung Electronics ili UMC imale su koristi od povećane potražnje i istovremenog nedostatka ponude u dvije godine pandemije te su, prenosi Statista, među ostalim čimbenicima mogle povećati svoju prodaju povoljnim razvojem cijena i visokom iskorištenošću kapaciteta.

Prema analitičarima TrendForcea tajvanski proizvođač TSMC, poznat po proizvodnji čipova za iPhone i poluvodiča za Intel, ostao je lider na tržištu poluvodiča. Apple je bio odgovoran za oko 25 posto ukupnog prihoda TSMC-a od oko 57 milijardi dolara u 2021. Sveukupno, pet proizvođača s najvećom prodajom ima tržišni udio od oko 90 posto.

Globalfoundries iz SAD-a jedini je proizvođač koji nema sjedište u istočnoazijskoj regiji među prvih osam; u prvom tromjesečju 2022. njegov tržišni udio iznosio je oko šest posto. Kako bi proširio tržišnu poziciju američkih proizvođača čipova Kongres je u srpnju donio Zakon o CHIPS-u za Ameriku koji je namijenjen industriji s dodatnim financijskim sredstvima za proizvodnju i istraživanje.

 Godisnji prihodi proizvodjaca poluvodica, u milijardama USD, Statista.jpg
Godišnji prihodi proizvođača poluvodiča, u milijardama USD
Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI